Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Медицина на бъдещето -

Мъж е излекуван от ХИВ чрез трансплантация на стволови клетки
Прочетена: 210 пъти
Снимка: Pixabay.com

Пациент във Великобритания е излекуван от ХИВ след извършена преди три години трансплантация на стволови клетки, съобщава BBC като се позовава на лекари. Мъжът е пожелал да остане в пълна анонимност, но това е вторият подобен случай в света.

 

През 2003 г. пациентът е диагностициран с ХИВ, а през 2012 г. - с напреднал лимфом на Ходжкия. Мъжът е лекуван с химиотерапия за рака и със стволови клетки от донор, притежаващ рядка генетична мутация, което го прави резистентен към ХИВ. В момента Лондонския пациент е в ремисия от рака. Той е в ремисия и от ХИВ от 18 месеца и вече не приема лекарства срещу вируса. Според лекарите е твърде рано да се каже, че е напълно излекуван, но използваният подход може да помогне за намирането на ефикасен универсален лек след години.

 

В терапията са участвали учени от Юнивърсити колидж и Империал колидж в Лондон, от университетите „Кеймбридж" и „Оксфорд".

 

Това е вторият случай, при който пациент, лекуван по този начин, се излекува от ХИВ. Преди 10 години друг пациент в Берлин получава трансплантация на костен мозък от донор с естествен имунитет към вируса. Американецът Тимъти Браун, за когото се съобщава, че е първият, който побеждава ХИВ, е подложен на две трансплантации и лъчетерапия за левкемия. Браун става известен като Берлинския пациент след като е подложен на подобно лечение в Германия през 2007 г. В организма на американеца, който днес живее в Калифорния, все още няма следа от ХИВ.

 

Към момента около 37 млн. души по света са заразени с ХИВ или са болни от СПИН. От откриването на СПИН досега пандемията е отнела живота на около 35 млн. души.

Коментари

юни 2021

ПВСЧПСН
 
    

Събития