Новини - България

Мая Манолова: Българските потребители са изправени пред заплахата от Европа на два стандарта
Прочетена: 57 пъти
Снимка: МЗ

Наличието на двойни стандарти при храните е не само дискриминация, то е обида за българските граждани. Това заяви днес националният омбудсман Мая Манолова по време на обществена дискусия в Народното събрание под наслов „Европа на два стандарта при храните“. Инициирана от обществения защитник, дискусията имаше за цел да даде трибуна за мнения и предложения на институции и потребители, обединени около идеята да бъде сложен край на практиката у нас да се предлагат хранителни продукти с различно качество и цени в сравнение с другите европейски страни.

„Предлагането на храни от една и съща марка, от един и същи бранд, но с различни съставки и различно качество в различни точки на европейския пазар, е нарушение на равнопоставеността на европейските граждани, на техните права и подкопава самата идея за равенство в ЕС, особено, когато тези разлики са съпътствани с по-високи цени.“, категорична бе Мая Манолова.

По думите й днес българските потребители са изправени не сам пред заплахата от Европа на две скорости, а и от Европа на два стандарта. Националният омбудсман подчерта, че позицията на европейските институции се променя кардинално - от пълно неглижиране на проблема до ясно разбиране на казуса. В своето изказване Мая Манолова декларира, че като гражданин подготвя петиция, която ще внесе в Европейския парламент с настояване да се произнесе за двойния стандарт.

„Има забрана, която се отнася до безопасността, има забрана, която се отнася до етикетирането, до рекламирането, но няма забрана един и същи продукт под една и съща марка да има едно и също задължително съдържание до всички точки на общия европейския пазар. Така че ще настоявам за промяна в законодателството в тази посока“, добави още националният омбудсман.

Според нея е необходим ясен механизъм за контрол, прилаган чрез единен европейски орган или мрежа от национални органи, както и разписани санкции за нарушителите.

 

В дискусията днес участва и зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

 

Здравословното хранене на децата ще бъде приоритет на Министерството на здравеопазването (МЗ) по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., посочи зам.-министър Йорданова. По нейните думи експерти от Националния център по опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА) към МЗ са извършили над 550 физикохимични анализа на хранителни продукти, предоставени от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), но за оценка на здравния ефект от увеличеното съдържание на захар или мазнини в някои от продуктите са необходими повече от 3 - 4 месеца.

"Със сигурност обаче е налице морално-етичен проблем и неравноправно отношение към българските потребители", заяви още заместник-министър Йорданова.

Участниците в обществената дискусия подписаха декларация, адресирана към Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите по земеделие, в която призовават европейските институции да предприемат мерки в защита на европейските потребители от т.нар. двоен стандарт при храни и напитки от една и съща марка в държавите от Източна и Западна Европа.

 

В дискусията участва министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, народни представители, български евродепутати, представители на Комисията за защита на потребителите, на хранително-вкусовия бранш и други.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития