Новини - В медиите

Масово се злоупотребява със силни антибиотици в болниците
Прочетена: 440 пъти
Снимка: стопкадър bTV

Приложението на трето поколение цефалоспорини в лечебните заведения е най-голямата заплаха за увеличаване на антибиотичната резистенност у нас, обяви в ефира на bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

 

По думите му в българските болници се изписват най-мощните антибиотици, защото са най-евтини, и с тази практика масово се злоупотребява. Те се употребяват седем пъти повече, отколкото тези от първа генерация и към тях вече се развива сериозна резистентност, допълни специалистът.

"Болницата спестява 1000 – 2000 лв., и след това дава 100 000 – 200 000 лв. да лекува вътреболнични инфекции", коментира проф. Кантарджиев.

Въпреки това България се намира в "златната среда" по употреба на антибиотици, допълни и националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Причината е, че около 60%от вътреболничните инфекции не са по вина на лекарите, а са естествен процес, който се случва във всяка болница.

"Идеята е те да бъдат разпознавани и да се борим срещу тях, а не да се наказваме един друг. Този процес е мното важен. Наистина има бариера да не би да се случи нещо, да не би да падне "имиджа" на болницата, а то е точно обратното. Там, където няма контрол, се развива най-висока антибиотична резистентност", заяви д-р Кунчев.

Експертите са категорични, че светът върви към "края на антибиотичната ера", защото високата антибиотична резистентност е проблем в почти всички държави по земното кълбо. Глобалното здравеопазване тепърва ще се изправя пред най-сериозното си предизвикателство, защото нови антибиотици се създават трудно, а съществуващите все по-рядко ни лекуват.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития