Новини - България

Масови оставки в Карловската болница
Прочетена: 179 пъти

С масова оставка, която да подадат още днес, заплашиха лекарите и медицинските сестри от общинската болница в Карлово. Причината – Националната здравноосигурителна каса намалила драстично финансирането на нелимитираните дейности като раждания, лечение на деца и хемодиализа. Освен това, се въвеждат и нови правила, които ограничават приема на пациенти, твърдят лекарите пред Нова телевизия. Ако тази болница затвори врати, пациентите ще трябва да се лекуват в Пловдив, който е на повече от 60 км. разстояние.

 

 „Парите, които са отпуснати като бюджет за тази година, няма да могат да покрият консумативи, парно, ток, вода, пране, както и труда на сестрите и на лекарите”, коментира директрът на болницата д-р Христо Пелев.

 

Той обясни, че за месец януари тази година болницата получава драстично по-малко финансиране в сравнение със същия период през миналата година.

 

„Ние изцяло подкрепяме протеста, който в момента е организиран. Разтревожени сме от това, че системата не работи. Като статут болницата е общинска, сградата е общинска, оборудването е общинско, но финансирането е от здравните осигуровки на хората, които отиват в НЗОК. Общината за последните две години е дала около 140 000 лв. Те са недостатъчни, но това са възможностите на общината”, коментира Антон Минев, заместник-кмет на Община Карлово.

 

От сдружението на общинските болници се готвят за национален протест като идеята е в един ден всички лекари и медицински сестри, работещи в общинските лечебни заведения, едновременно да подадат молби за напускане, информираха от Нова телевизия.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития