Новини - България

Манолова иска спешна среща с Ананиев за болницата във Враца
Прочетена: 262 пъти
Снимка: www.ombudsman.bg

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с ръководството и екипа на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Христо Ботев“ във Враца и пое анжгажимент да осъществи спешна среща със здравния министър Кирил Ананиев и да съдейства за намиране на решение на проблемите на болницата, съобщиха от институцията.

 

Общественият защитник бе сезирана с жалба, подписана от 294 служители на лечебното заведение, които търсят съдействие за стабилизиране на тежкото финансово състояние на  болницаа и редовното изплащане на трудови възнаграждения.  

 

Болницата продължава да е с дълг от над 14 милиона лева, а медиците постоянно излизат на протести, заради забавяне на заплатите им. 

 

След срещата с екипа на лечебното заведение омбудсманът се ангажира да проведе среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев още утре или в началото на следващата седмица.

 

Три са основните въпроси, които Мая Манолова ще постави пред министъра.

 

„Първо, хората очакват и той, през контролните органи на министерството, да потърси отговорност от тези, които са отклонявали средства и са довели болницата до това състояние. И които са назначавани от неговите предшественици, други министри на здравеопазването. Второ, да дойде на място и да ви информира за ясния план и начина, по който ще осигури финансиране за болницата. Да е ясен планът, стъпките и начинът, по който ще осигури финансиране. И трето, от него се очаква да представи дългообещавания модел за реформа в системата, в който държавните структури в здравеопазването - тези, които извършват най-тежката работа, най-социалната работа - многопрофилните болници, плюс болници от ранга на „Пирогов“, ВМА, „Правителствена болница“, ИСУЛ - да бъдат извадени пред скоби. За тях да има друг статут, друго финансиране и пълна отговорност на държавата, тъй като реално те осъществяват държавните функции“, каза Мая Манолова

 

По нейните думи за всички е очевидно, че има един отговорен за кризата и това е държавата, през Министерство на здравеопазването, защото тя е собственик на болницата, който определя ръководствата и трябва да контролира как се харчат парите в здравеопазването.

 

"Убедена съм, че никой от лекарите и медицинските сестри, нито пък от жителите на Враца, са участвали в определянето на управителните органи и на директорите на болницата. Трябва ли лекарите, медицинските сестри и гражданите да носят отговорности за това, че някой не е управлявал ефективно, че е вземал решения, които не са в интерес на болницата, че е участвал в схеми, отклонявал е пари?“, попита риторично Мая Манолова и допълни, че няма предвид само екипа на министър Ананиев, но и на всички преди него, защото проблемите на врачанската болница  са трупани с години.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития