Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Маг.фарм. Венелин Сапунаров: Електронизацията ще постави бариера пред грешките и злоупотребите с лекарства
Прочетена: 253 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Електронната рецепта, електронното досие и системата за електронната верификация на лекарствата са абсолютно необходими и ние фармацевтите от 10 години очакваме те да станат факт. Ако те бъдат въведени, рязко ще намалеят и грешките, и злоупотребите, свързани с лекарства".

 

Това заяви пред Redmedia председателят на столичната Регионална фармацевтична колегия маг. фарм. Венелин Сапунаров по повод Световния ден на фармацевта, който се отбеляза вчера. Според него електоронизацията е единственият ефективен начин да бъде поставена бариера пред нелоялните практики и недобросъвестните пациенти, които много често влизат в аптеката и искат да си купят прадписаните им лекарства, които се отпускат само по лекарско  предписание, но без да представят рецептата.  

 

"Забравих я" е едно от най-честите обяснения, които чуваме всеки ден в такива случаи. Това е само един пример, който доказва, че хората все още не припознават аптеката като здравно заведение, в което се отпускат, а не се продават лекарства", коментира Венелин Сапунаров.

 

По неговите думи е много важно да се разбере, че фармацевтите са последният стълб на здравеопазната система, последното ниво но проверка и контрол при отпускането на предписаните медикаменти. 

 

"Фарамацевтите са най-достъпните медицински специалисти и този факт не се оспорва никъде по света. Веднага бързам да заявя, че ние като професионално съсловие не се стремим да изземваме функциите на лекарите, нито да ги изместваме. Реално нашето място е да работим като партньори с тях в полза на гражданите", каза Венелин Сапунаров. 

 

"Затова казвам, че ако има електронна рецепта, нито един пациент няма да може да получи лекарствата си, ако рецептата не фигурира в електронната система. В същото време чрез електронното досие ще бъде проследявана терапията за периоди назад и това ще може да ориентира бързо и пълноценно лекаря за състоянието на пациента, степента на повлияване от прилагането на лечението. От своя страна фармацевтът, който отпуска лекарството, ще следи за дозировките, за съвместимостта с други лекарства или хранителни добавки, за начина на прием и диетичните изисквания, ако случаят го налага", добави той.    

 

Да има по-голямо уважение към труда фармацевтите, институциите да обръщат по-голямо внимание на тяхното професионално развитие, а лекарите да ги възприемат като партньори, изрази надежда маг.фарм. Сапунаров. И вместо финал цитира примери от други развити европейски страни, в които все повече здравни услуги се извършват в аптеките, за да се разтовари здравната система и лекарите. Освен традиционното измерване на кръвното налягане, в тях фарамацевите вече могат измерват и нивата на кръвната захар, да сътрудничат активно с общопрактикуващите лекари, като в някои държави им е разрешено да поставят ваксини, да проследяват спазването на терапията, да участват в проекти в областта на превенцията на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и наркотици и други подобни.

 

"Ние сме част от здравната система и обществото трябва да си дава сметка, че  можем да бъдем много полезни със знанията си", каза председателят на Столичната фармацевтична колегия. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития