Новини - България

Лицензираха циколотрона на „Александровска“ - ще изработва до 2 изотопа на смяна
Прочетена: 321 пъти

УМБАЛ „Александровска“ вече има лиценз за използване на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели на Циклотронен комплекс към Клиниката по нуклеарна медицина. От Министерсвото на здравеопазването съобщиха, че документът е получен вчера в късния следобед.

 

Съгласно текста на лицензията „Александровска“ болница следва да изпълни допълнителни мерки за оптимизация на радиационната защита. До тогава болницата има право да изработва само две дози изотоп за една работна смяна. Днес ще бъдат произведени първите две дози изотоп.

 

В писмо до здравния министър директорът на лечебното заведение доц. Костадин Ангелов уведомява информира, че „Александровска“ болница вече е предприела действия за изпълнение на допълнителните мерки за радиационна защита и по първоначални данни те ще бъдат изпълнени в срок от 10 работни дни, считано от днес.

 

Циклотронът бе официално открит през есента на миналата година, но реалното му въвеждане в експлоатация се забави заради липса на лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

 

В сутрешния блок на Нова телевизия министър Петър Москов коментира обвиненията, че са открили апаратурата без реално тя да може да се използва, с думите:  

„Това е една мини атомна централа. Това, което сме направили е да открием една инвестиция на държавата, която е построена и досега беше с документ за въвеждане в експлоатация. В хода на тези стъпки, има процеси за увеличаване на мощността, които трябва да се проследят, като например радиационната защита на апарата“.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития