Новини - България

Личните лекари: Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини
Прочетена: 414 пъти

В условията на пандемия и кампания за бърза, масова ваксинация институциите са длъжни да осигурят максимално гъвкава логистика. Проблемът пред масовата ваксинация е в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини (начин, вид и количества), а не в готовността на общопрактикуващите лекари да извършват тази ваксинация. Това се посочва в съобщение изпратено до медиите от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

 

„Внушително несъответствие между заявени и получени дози ваксина, което води до лишаване от възможност за изпълнение на масова имунизация от ОПЛ, въпреки явната и заявената готовност от наша страна, както и желание от пациентите“, посочват още джипитата.

 

Твърдението си медиците подкрепят с резултати от направена сред общопрактикуващите лекари анкета в периода 12 – 15 март. Данните показват, че 75% от ОПЛ са получили 10-40 дози, при заявени между 50 и 200 дози от 73% от лекарите. Общото количество заявени дози са 67 530, а получените – 19 080.

 

От сдружението изтъкват, че има огромен брой хора в риск, които не могат да се възползват от бърза и удобна ваксинация. Ето защо семейните лекари настояват приоритетно да се доставят до тях необходимите за ваксинирането на заявилите се при тях пациенти, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития