Новини - България

Личните лекари искат да се опрости издаването на рецепти
Прочетена: 454 пъти
Снимка: Pixabay.com

Да бъде облекчен редът за предписване на лекарства по протокол, като се преустанови практиката в тези случаи личните лекари да издават рецепта на пациентите. Това е едно от предложенията, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) за промени в Наредба № 4 от 2009 г. на здравното министерство за реда на предписване и отпускане на скъпоструващи лекарствени продукти. Според сдружението не е необходимо пациенти и лични лекари да губят допълнително време след като на практика протколите, издадени от специализирани клиники и комисии съдържат всички данни, необходими за отчетността, а рецептите само ги дублират. Това е така, защото при действащата в момента нормативна уредба след като получи протокола си и го завери в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК), пациентът е длъжен до отиде с него при общопрактикуващия лекар, който му издава рецепта със същото съдържание.

 

Личните лекари и пацентите ще бъдат серизно улеснени, ако бъде променен и редът на изписване на лекарства при хронични заболявания, ако се приеме предложението на НСОПЛБ срокът на издаване на рецептите в този случай да бъде удължен на 6 месеца. От сдружението са на мнение, че след като диспансеризираните болни имат право на два прегледа при специалист годишно – през 6 месеца, то е напълно логично и оправдано лекарствата за домашно лечение също да се изписват за шестмесечен срок.

 

Друго предложение на джипитата е да бъде удължен срокът на валидност на зелените рецепти, който сега е 7 дни. Според личните лекари този срок трябва да стане 30 дни, защото в много случаи пациенти нямат възможност да си закупят медикаментите веднага и ако пропуснат 7-дневния срок, трябва да се върнат отново при личния си лекар за нова рецепта.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития