Новини - България

Лекарският съюз стартира кампания: С добра дума срещу агресията
Прочетена: 130 пъти
Снимка: БЛС

Българският лекарски съюз (БЛС) рестартира Националната си кампанията срещу насилието над медици под мотото "Добрата дума лекува". Тази година съсловната организация и УМБАЛ “Александровска” дават път на Доброто. Затова и мотото на кампанията е „Добрата дума лекува“. Стартът беше даден в аулата на УМБАЛ „Александровска“, а лице на кампанията е актьорът Владимир Карамазов, който влиза в образа на д-р Карагьозов в единствения български лекарски сериал „Откраднат живот“.

 

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров цитира данни на  Прокуратурата за 2017 г. и 2018 г., според които новообразуваните производства за агресивни прояви спрямо медици са съответно 37 и 26. С ефективна присъда са завършили само 2 от 2018 г.

 

„Само от началото на тази година са регистрирани 114 случая на вербална агресия и 8 на физическа в Центровете за спешна помощ в страната и близо 227 случая на вербална и 34 на физическа агресия в лечебните заведения“,  заяви д-р Маджаров.

 

„Не е минало ден без някаква агресия спрямо наши колеги. Не може, нечовешко е да посегнеш на човек, който е дошъл да те спаси, да ти даде помощ да ти облекчи състоянието. Това не се търпи“, категоричен беше зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

 

Актьорът Владимир Карамазов, който е лице на кампанията и я подкрепя безрезервно, каза, че изпитва гняв, наблюдавайки случаите на агресия.

 

„Абсурдно е хора, които отиват да търсят помощ в същото време да раздават юмруци. Аз наистина не виждам друг начин, освен с някакво добро да се тръгне срещу това. Да се шуми около доброто и по някакъв начин така да се преборим с агресията“, призова актьорът.

 

Той разказа и интересни случки с доц. Ангелов и д-р Здравков, лекари на които разчита и с които са вече приятели.

 

„На мен ми се е случвало няколко пъти да се сблъсквам с гнева на хората . Единият път беше на дежурство в шокова зала. Тогава ми беше опрян пистолет в главата и ми беше казано, че ако не излекувам пациента не е ясно дали ще оживея. Тогава за първи път си зададох въпроса защо нашата дейност поражда такива действия“, разказа изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“. 

 

Зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски беше категоричен, че агресията е навсякъде около нас и че тя може да бъде преборена със съвместни усилия. Той подчерта и ролята на семейството в борбата с нея и добави:

 

„Това е посоката. Добрата дума е част от разрешаването на този проблем. Кампанията“Добрата дума лекува“ е повод много хора да се замислят за същността и естеството на медицинската професия“, завърши проф. Габровски.

 

Кампанията на БЛС „Добрата дума лекува“ продължава с конкурс за снимки, придружени с текст, които да „говорят" за доброто, което ежедневно лекарите правят за пациентите.  От организацията призоват всички, които искат да кажат своето „Благодаря“ да изпратят материали (снимка и текст) на имейла на БЛС: Pr@blsbg.com или на фейсбук страницата на съсловната организация. Материалите ще бъдат публикувани  на интернет страницата на БЛС (blsbg.com), фейсбук страницата и във вестник Quo Vadis. А жури в състав - ръководството на БЛС и фотограф, ще определят най-въздействащите фотографии, с които ще бъдат направени  изложби в различни градове у нас.

 

Кампанията се осъществява  в партньорство с УМБАЛ „Александровска“ в лицето на изпълнителния директор - доц. Костадин Ангелов и с подкрепата на  Министерство на здравеопазването, омбудсмана на Р. България Мая Манолова, БЧК, БАПЗГ , доц. Иглика Михайлова - носител на Лекар годината за 2018 г, общественици и други.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития