Новини - България

Лекарският съюз сезира омбудсмана за два текста от Закона за бюджета на Здравната каса
Прочетена: 186 пъти
Снимка: Pixabay.com

Български лекарски съюз (БЛС) сезира националния омбудсман за незаконосъобразност на два текста от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г.
 
 
В писмо до Мая Манолова съсловната организация изразява мнение, че мораториумът за сключване на договори между касата и лечебните заведения за нови дейности през следващата година е противоконституционен, защото препятства удовлетворяването на основното гражданско право на българските граждани на достъпна медицинска помощ.
 
 
„Българският лекарски съюз всякога е бил диалогичен и смислен в предложенията си по законовата рамка в здравеопазването. В това число се поставяме и в средата на единомислие по контролните механизми за целесъобразно разходване на бюджетните средства. Законосъобразната и целесъобразна бюджетна дисциплина обаче ни бива да предпоставя ограничаване на човешки права, напротив -   внимателно следва да анализира недобросъвестните и финансово неоправдани практики, като ги отстрани“, се казва в писмото на съсловната организация до националния омбудсман.
 
 
Оттам припомнят още, че дори за приетите през 2015 г. изменения и допълнения в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), с които се ограничи възможността за по-късно сключване на договори с изпълнителите на медицинска помощ, са били предвидени изключения. Според БЛС тези изключения са били насочени точно в посока на защита на конституционните права на гражданите в сферата на здравното осигуряване и медицинската помощ.Така приетата към момента разпоредба единствено би навредила на пациентите, смятат от съсловната организация.
 
 
От БЛС се обявяват и срещу още един текст от закона, който има отношение към работата на  общопрактикуващите лекари и на денталните лекари и е свързан с потребителската такса за пенсионерите. С него се вменява задължение на тези медицински специалисти да отчитат пред Здравната каса всяка касова бележка от преглед на пенсионер заедно с всички останали документи, които към момента предоставят на осигурителната институция, за да получат разликата между заплащаното от пенсионерите за преглед – 1 лв., и стойността на потребителската такса за останалите пациенти – 2.90 лв.
 
 

„Това би довело до задължение за лекарите и лекарите по дентална медицина да дописват съответния номер на всеки касов бон и вместо да осъществяват медицинска дейност, непривично ще я заменят със счетоводна такава и то при условие, че фискалната и счетоводна изрядност така или иначе подлежат на специфичен финансов контрол“, подчертават от Лекарския съюз.

 

Според БЛС създаването на допълнителни технически ангажименти за медиците котегорично ще доведе или до ограничаване на възможността за предоставяне на по-високо качество на медицинска помощ, или до снижаване на качеството, предоставяно към момента – поради липса на време за диагностично-лечебните дейности.

 

„В допълнение сочим, че горните мерки създават само илюзия за прагматични законодателни инициативи в сферата на бюджетната дисциплина. Анализът ни е за липса на навременност и ранно планиране на действията на органите в системата. В това число бихме поставили дори лекарствената политика, която не се свежда просто до „молекули“, а до анализ на реалните обществени нужди, до целесъобразно определяне на органите, които следва да гарантират снабдяването с лекарства на осигурените лица, до предварителен, съпътстващ и последващ контрол и т.н.“, се казва още в писмото си до националния омбудсман от съсловната организация на българските лекари.  

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития