Коментари -

Лекарският съюз: Самолечението е опасно!
Прочетена: 248 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българският лекарски съюз излезе с позиция във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на вируса пациенти. Пълният текст гласи:

 

 От БЛС заявяваме:

 

- Самолечение е изключително опасно!

 

- Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма, което да причини внезапно и остро кървене в организма. Друга част от препоръчваните медикаменти са  откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

 

- Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те се  изпълняват от квалифицирани медицински лица и не служат за самолечение от страна на пациентите.

 

- Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното  състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва  да се взема без консултация с лекар.

 

Призоваваме гражданите при симптоми да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия. Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни „лекуват“. Самолечението е опасно!

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития