Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Лекарският съюз не е съгласен с новия начин на отчитане на касовите бонове
Прочетена: 87 пъти
Снимка: Pixabay.com

Новият механизъм за отчитане на касовите бонове е незаконосъобразен и недопустим. Това е становище на Българския лекарски съюз (БЛС), изразено в писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и директора на Нацианалната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев.

 

Излакайки аргументите си от БЛС посочват, че файловете с отчетите съдържат лични данни, а изискването за предоставяне на информация, съдържаща лични данни, без изричното съгласие на пациентите, е недопустимо от гледна точка на закона. Друга съществена причина съсловната организация да не приема отчитането на касовите бонове е изискването за фактическото носене на новите отчети и предоставянето им в райнните здравни каси на дискети, флаш-памети или дискове. Според БЛС това е неприемливо и несъстоятелно изискване, тъй като един от приоритетите на държавната политика е създаване на електронно правителство и  намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса. От Лекарския съюз добавят още, че не на последно място това условие противоречи и на действащия Национален рамков договор (НРД) - 2017, който ще бъде в сила до 1-ви април.

 

Припомняме, че това писмо е поредният израз на несъгласие на лекарите с разпоредбата на Закона за здравното осигуряване, с която се въвежда изискването те да вписват номера на касовите бележки - фискалния бон, в документацията на прегледаните - пенсионери, за да получат разликата от 1,90 лв., доплащана от държавата като разлика към потребителската такса на тази група пациенти.   

 

В становището на БЛС се отбелязва, че в съсловната организация е получена тревожна информация  за недоволство и предстоящо организиране на протестни действия от страна на личните лекари.

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития