Новини - България

Лекарите молят премиера да бъде гарант за подписването на НРД
Прочетена: 319 пъти
Снимка: Pixabay.com

Българският лекарски съюз (БЛС) е подготвил писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което изразява тревога от възможността да бъде провокирана криза в българското здравеопазване. От съсловната организация на българските лекари информират премиера, че причината за това е непредвиденият размер на задълженията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към други фондове от страни в Европейския съюз, обезпечили трансгранична здравна помощ на български граждани. 

 

Според БЛС противоречивите данни за размера на сумите, които НЗОК дължи на свои партньори от чужбина са причина министърът на финансите Владислав Горанов да се обърне с писмо до управителя и Надзорния съвет на НЗОК и до съсловните организации на българските лекари и лекарите по дентална медицина - БЛС и Българския зъболекарски съюз (БЗС), с призив да не се подписват рамковите договори (НРД) за тази година.

 

От БЛС припомнят, че рамковите договори се подписват до 28 февруари при завършен преговорен процес. Това единствено гарантира обезпечаването на българските граждани с медицинска помощ, на каквато те имат право по Конституция. БЛС има мандат да подпише НРД и това трябва да стане на насрочения за този уикенд събор на съсловната организация,  допълват от съюза.

 

"Поради тази причина косвено призивът на министъра на финансите е противоконституционен и то  при условие, че именно благодарение на изпълнителната власт в рамките на преговорите разполагахме с 407 млн. лв. повече от предходната година, с които постигнахме увеличаване стойността на медицинските дейности  и конкретно на 136 клинични пътеки с насоченост предимно в детско и майчино здравеоазване", се казва в писмото.

 

От БЛС отправят молба до премиера да не допусне криза в здравеопазването, която може да доведе и до протести от страна на цялата медицинска общност. Лекарите настояват министър-председателят да се ангажира с обезпечаването на условия за подписването на НРД  и да поеме гаранция, че постигнатите параметри в преговорния процес с НЗОК ще бъдат запазени. 

     

С пълния текст на писмото на БЛС до премиера Бойко Борисов можете за се запознаете ТУК.

 

Коментари

декември 2022

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития