Новини - България

Лекари от цяла Европа ще протестират на 24 октомври
Прочетена: 294 пъти

На 24 октомври ще се проведе Протестен ден на европейските лекари, към който ще се присъединят и българските медици, съобщиха от Български лекарски съюз (БЛС). На този ден лекарите ще изразят недоволството си от проблемите в здравеопазването, които се задълбочават в цяла Европа.

 

По повод Протестния ден на европейските лекари Управителният съюз на БЛС организира дискусия по проблемите на финансирането в здравеопазването. Тя ще се проведе на 24 октомври в Интер Експо Център, зала „Вихрен” от 14 часа. Поканени са представители на законодателната и изпълнителната власт, институции, имащи отношение към проблемите, съсловни и пациентски организации, синдикати.

 

От съсловната организация обясняват, че българските лекари са недоволни от хроничното недофинансиране на системата, което продължава повече от десетилетие и се отразява както на работата им, така и на пациентите. България е с най-ниския процент от БВП за здравеопазване – едва 4%, което принуждава болните хора да доплащат близо 50% от лечението си. Това е недопустимо, тъй като в ЕС приемливият процент за доплащане е едва 20 на сто, а в много страни той пада под тази цифра, коментират от БЛС.

„Недостатъчните средства, отделяни за здравеопазване у нас, са на път да оставят страната ни без лекари. Младите емигрират, търсейки по-добри условия за реализация и живот. Повече от 50% от лекарите са на възраст над 55 години, а тези под 30 са едва 5%. Цели региони от страната са заплашени да останат без медицинска помощ.

Клиничните пътеки са недофинансирани, в тях не е включена цената на лекарския труд. Никой не може да каже защо някои от пътеките са скъпи, а други не могат да покрият разходите за лечение. С парите, получени от Националната здравноосигурителна каса се плащат ток, отопление, поддръжка на сградите и каквото остане, се разпределя на медицинските екипи, които на практика съфинансират от джоба си лечението. Тези недостатъци на системата водят до разслоение и противопоставяне на различните специалности, тъй като ножицата на заплащане е много широко разтворена. Трупаните негативи принуждават лекарите да „гласуват с еднопосочен билет”, избирайки Терминал 2.

Години наред се говори за остойностяване на медицинските дейности и на лекарския труд, но засега няма такъв документ. Явно никой не иска да съобщи разчетите, защото те ще покажат огромен недостиг в здравния бюджет. Политиците обещават, докато дойдат на власт, след което забравят клетвите си.

Постоянно изменящата се нормативна база създава пълен хаос в системата. Лимитите обричат лечебните заведения на фалит. Няма ясна стратегия за развитие на здравеопазването, няма ясна визия към по-добро, за да останат младите лекари тук и да се подобри лечението на все по-застаряващото население на България“, пишат още от лекарския съюз.

От БЛС отправят и няколко въпроса:

Докога здравеопазването ще се обявява за приоритет само на думи?

Докога българският лекар ще се превръща в буфер между проблемите на системата и нуждите на пациентите?

Докога ще е непризнат, обругаван и унижаван?

В информацията до медиите от съсловната организация отпраят и няколко призива:

„Върнете върховенството на закона в здравния сектор

Осигурете реално финансиране и достъп до качествени здравни услуги

Не гонете лекарите от родината им

Не убивайте тази велика професия

Ние сме за истинска реформа, а не за имитации с пръстови отпечатъци

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития