Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Лекари от Александровска ще преглеждат благотворително деца с диабет
Прочетена: 158 пъти

Детски очен кабинет на УМБАЛ „Александровска“ ще работи утре благотворително за децата с диабет. Лечебното заведение е партньор в инициатива на СНЦ “Култура без граници”, свързана с модерните начини на терапия и превенция на диабет тип1 при деца.

 

По неофициални данни в България от диабет тип 1 страдат около 3000 деца от 0 до 18г., като ръстът на заболеваемост постоянно се увеличава както в България, така и в световен мащаб. Само за изминалата 2018г. са регистрирани 150 нови случая. Известно е, че при недобър контрол над заболяването са възможни усложнения във всички органи и системи, като най-засегнати са очите, нервите и бъбреците.

 

Детските офталмолози от Александровска болница приеха да прегледат 30 деца в съботния ден доброволно, с цел да не допуснат поражения на зрението им или при наличие на такива, да вземат бързи и адекватни  мерки.

 

Специалистите от болницата ще участват и в IV-то Националното обучение по иновативно лечение на диабета, организирано от СНЦ „Култура без граници“, което ще събере на едно място родители, деца и млади хора с диабет, използващи технологичните иновации в терапията на диабета. Събитието ще се проведе на 30 и 31 март в Хотел Банкя Палас.

Коментари