Събития -

февруари 2020

ПВСЧПСН
     
 
21 февруари
Петък
Лекари-координатори ще дискутират със студенти темата за донорството и трансплантацията
МУ-Варна
гр. Варна
18:00 - 19:00 ч.

На 21.02.2020 г., петък, от 18:00 ч. в сградата на Варненския медицински университет ще се проведе среща-дискусия между лекари, координатори по донорство и трансплантация на органи, тъкани и клетки, и студенти по медицина.

 

Събитието е първо по рода си и е част от програмата на семинара-обучение, който организира Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) с любезното домакинство на МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“, гр. Варна.

 

В рамките на 3 дни над 70 лекари-участници от цялата страна ще преминат обучение по медицински, правни, психологични, психо-социални и етични аспекти на донорството и трансплантацията на органи тъкани и клетки.

 

Лектори на обучението са водещи български преподаватели, хабилитирани научни работници – професори, доценти и медицински специалисти. За предизвикателствата и постиженията пред донорството и трансплантацията в България, ще говорят и дискутират проф. д-р Вилиян Платиканов, проф. д-р Елисавета Наумова, проф. д-р Христина Групчева, проф. д-р Анастасия Михайлова, адв. проф. д-р Дарина Зиновиева, доц. д-р Чавдар Бъчваров и други доказани специалисти. 

 

Обучението е в изпълнение на одобрената от Министерския съвет Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019-2023 година. Програмата предвижда съвместни дейности с медицинските университети за осигуряване на първоначално и продължаващо обучение в тази област, и осигуряване на високоспециализирани кадри за системата по донорство и трансплантации.

 

Семинарът ще бъде открит от изпълнителния директор на ИАМН Росен Иванов.