Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Лекари и пациенти: Да се разреши канабиса при лечението на епилепсия
Прочетена: 225 пъти
Снимка: Pixabay.com

Разрешаване употребата на канабис при лечението на епилепсия поискаха лекари и пациенти. Това стана ясно по време на национална конференция на тема „Епилепсията – равни възможности“, която се проведе вчера в София. Събитието се организира от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ) по случай 20 години от нейното основаване.

 

„Канабисът се използва в различни терапии от над 5000 години, той има доказано антипристъпно действие при пациенти с епилепсия. Как точно обаче работи, какви са страничните му ефекти и начини да се включи в подходяща формула за лечение са въпроси, на които търсим отговор през последното десетилетие“, заяви проф. Мартин Броуди, президент на Международното бюро по епилепсия – IBE.

 

Според него опитите в откриването на най-подходящия начин за приложение на канабиса трябва да продължат. На същото мнение са и пациентите. Затова от АРДЕ настояват да се легализира употребата на веществото за подобни клинични и научни цели.

 

„Нашата битка започна преди 4 години, в нея не сме сами, а заедно с други пациентски организации. Досега обаче успяхме да проведем само една среща с институциите, от които зависи решаването на проблема - Националният съвет по наркотични вещества. За съжаление до положителна развръзка не се стигна“, каза Веска Събева, председател на АРДЕ.

 

Легализирането на канабиса не е единственото нещо, за което настояват пациентите с епилепсия и техните родители. Въпреки 20-годишната им борба, не всички техни проблеми са решени.  Достъпът до адекватна диагностика и лечение продължава да е затруднен.

 

Евтини медикаменти за лечение на епилепсия постоянно напускат страната. Основните причини за това са както реекспортът, коментират от асоциацията.

Коментари