Новини - България

Лекар: Завишеният прием на лекарства покрай Covid-19 увеличи случаите на кървене от стомаха
Прочетена: 923 пъти
Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Увеличават се случаите на проблеми с гастроинтестиналния тракт (ГИТ) вследствие на безконтролен прием на медикаменти. Това съобщават от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Най-често става въпрос за  кървене от стомаха, дебелото черво, тънкото черво, хранопровода.

 

Друг обезпокоителен симптом е зачестилата поява на псевдомембранозен колит, който от рядка, почти казуистична диагноза, се e превърнал в често, ежедневно заболяване.

 

„Възникването му е директно свързано с прима на антибиотици, и по-специално на широкоспектърни, и за дълъг период от време“, алармира д-р Николай Колев.

 

Той обяснява, че това заболяване е лечимо, но при запуснати случаи или увредено общо състояние може да е фатално.

 

Според специалистите основната причина за увеличените кръвоизливи в стомаха е силно повишеният прием на аспирин и НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) заради COVID-19. Те са доказан рисков фактор за възникване на кървене от ГИТ. Комбинирането им с други медикаменти, влияещи на кръвосъсирването, като антикоагулатни, рязко повишава вероятността от получаване на кръвоизлив.

 

„Масовата заболеваемост от COVID-19 също е от значение. Всеки един стресов фактор за организма като цяло, повишава риска от кървене, независимо дали говорим за нововъзникнал източник, или от вече съществуваща патология. А COVID-инфекцията, особено клинично изявената, е такъв директен стресор“, казва е д-р Николай Колев.

 

Според него повишеният психо-емоционален стрес, в резултат на пандемията, също играе роля.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития