Новини - България

Кунева сезира ДАНС и прокуратурата за нарушения в МУ-София
Прочетена: 464 пъти

Одитът на Медицинския университет в София (МУ-София), който разкрива нарушения на предишното ръководство на висшето учебно заведение, ще бъде изпратен в ДАНС, прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). 

"Констатациите са много притеснителни, ще следим внимателно за изразходването на публични средства", коментира министърът на образованието и науката Миглена Кунева.

Проверката обхваща периода от 1 януари 2014 г. до средата на 2016 година. Одиторите са констатирали липса на прозрачност и незащитени интереси на университета чрез сключени договори за рекламиране на обучението и изплащане на комисионни, както и при провеждане на обществени поръчки.

"Става дума за незаконосъобразно сключвани договори за обучение в чужбина и ръководството на МУ – София незабавно трябва да прекрати изнесеното обучение на студенти в центрове в Швейцария и Германия, както и за образователен франчайз в Кипър", коментира образователният министър.

Установен е и прием и обучение на чуждестранни студенти срещу заплащане в несъответствие с Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование. 

 

Нарушения има и при командировки в чужбина, както и при определяне на трудовите възнаграждения в университета.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития