Медицина на бъдещето -

Куба разполага с ваксина срещу рак на белите дробове, твърди порталът Wired
Прочетена: 546 пъти

От няколко години Куба разполага с ефективна терапевтична ваксина срещу рак на белия дроб, твърди порталът Wired. Ваксината е разработка на кубинския Център по молекулярна имунология. Учените са работили върху Cimavax в продължение на 25 години, а през 2011 г. Министерството на здравеопазването я прави достъпна за безплатно ползване. Всяка имунизация струва на държавата около 1 долар. Проучване от 2008 г. показва, че пациенти с рак на белия дроб, получили ваксината, живеят средно по четири до шест месеца по-дълго от неваксинираните.

 

Специалисти твърдят, че ваксината е уникална за света, тъй като потиска развитието на болестта, без да повлиява на качеството на живот благодарение на ниската си токсичност за пациента. Резултатите показват, че ваксината удължава живота на пациентите, въпреки че не премахва тумора, тя задържат растежа му.

 

Ваксината не атакува туморите директно, а е насочена към протеина, който се произвежда от туморите и след това циркулира в кръвта. Той кара човешкия организъм да освободи антитела срещу хормона на епидермалния растежен фактор, който обикновено стимулира клетъчния растеж, но може също така, ако не се спре, да причини рак. Макар че повечето хора смятат, че ваксината е нещо, което не позволява на дадено заболяване да се развие, технически ваксина е вещество, което стимулира имунната система на организма. Така че Cimavax само предотвратява нарастването и метастазите на белодробните тумори, превръщайки ги в някаква хронична, но управляема болест.

 

Wired твърди, че след посещението на президента Барак Обама в Куба и стъпките за нормализиране на отношенията между двете страни като евентуалното падане на 55-годишно търговско ембарго, в САЩ щели да започнат клинични изпитания на кубинската ваксина срещу рака на белите дробове. Американските имунолози щели да изследват ваксината Cimavax, за да получи одобрение от Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

 

Оригиналът на пубикацията може да се прочете ТУК.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития