Новини - България

Край на зеления сертификат
Прочетена: 227 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Прогнозният план на правителството показва, че на 20 март ще бъде сложен край на зеления сертификат в България. Това обяви на брифинг в Министерски съвет министър-председтелят Кирил Петков. По думите му около тази дата се очаква страната ни да да прекрати всички мерки обвързани със зеления сертификат и той да остане действащ само в рамките на Европейския съюз (ЕС).

 

"Успяхме да минем през тази Омикрон вълна без масово затвряне на училища и бизнеса", отбеляза премиерът и отбеляза, че това се дължи и на повишената имунизация сред обществото.

 

По думите му обаче страната ни трябва да продължи да повишава ваксинацията, така че следващите вълни на коронависур да бъдат по-малки и с все по-малко ограничения.

 

Здравният министър проф. Асена Сербезова допълни, че отмяната на зеления сертификат не означва, че не си заслужава обществото да се ваксинира.

 

"Напротив! Зслужава си и цифрите го показват", каза министърът и мотивира твърдението си с данните за хоспитализираните, настанените в интензивните отделения и смъртността сред ваксинирани и неваксинирани.

 

Националният държавен здравен инспецктор доц. Ангел Кунчев каза:

 

"След 2 години ограничения, трудности, сблъскване с какви ли не проблеми, можем да кажем, че нещата вървят добре."

 

Той обяви, че последните 3 седмици спада заболеваемостта, а настанените в болница и в нтензивни отделения намаляват. 

Коментари

октомври 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития