Новини - България

Красимира Величкова: Фондът за лечение на деца стана неефективна и затворена институция
Прочетена: 236 пъти

След последните промени на правилника, стана така, че Фондът за лечение на деца не може качествено да подпомага лечението на нуждаещите се. Това заяви Красимира Величкова от Българския дарителски форум, бивш член на Обществения съвет на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) пред БНР.    

 

“Чуваме често за отказани деца по различни причини, те започват свои дарителски кампании. След последните промени беше забранено на членовете на Обществения съвет да разказват, има конкретен човек, който единствено може да бъде говорител на Обществения съвет. Като цяло тази институция стана неефективна и затворена”, категорична бе тя.

 

Красимира Величкова изрази мнение, че позицията на директор на ЦФЛД е много зависима от политическата конюнктура и от това кой е на поста здравен министър:

 

„Тази позиция изисква ежедневно общуване с родителите на деца, които наистина имат нужда от спешно подпомагане. Това със сигурност не е лесна позиция. На всичкото отгоре има и този обществен поглед към тази институция, който е един непрекъснат външен натиск и в този смисъл това не е лесна позиция. Вероятно и това е причината често хората да не издържат, защото няколко от директорите сами решиха да напуснат, а от друга страна това е позиция, която много зависи от политическата конюнктура и от това кой е здравен министър“.

 

Тя се върна назад в годините и припомни, че д-р Георги Деянов, който предстои да оглави ЦФЛД, е бил експерт в институцията в един от най-тежкият ѝ период 2016-2017 година, когато имаше много случаи с забавяния на досиета на деца и много откази.

 

 „Моите впечатления са, че тогавашният екип на Фонда не успя да се справи организационно с работата“, коментира по този повод Величкова. 

 

Тя припомни още, че ЦФЛД дълго време е олицетворявал възможността най-тежко болните деца да получат шанс за лечение в чужбина, но, за съжаление, това отдавна не е така.

 

"Много често виждаме хора, които започват кампании за набиране на средства за своите деца, без изобщо да са кандидатствали във фонда. Те ни казват, че не намират смисъл. Виждаме деца, които по причини на неуредици в правилника остават в една буферна зона, в която никой не носи отговорност за тях. Виждаме деца, които заради неуредици във взаимоотношенията във фонда и български лечебни заведения са изпратени в чужбина, въпреки че могат да бъдат лекувани в България“, посочи още Красимира Величкова. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития