Събития -

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   
20 февруари
Вторник
Кръгла маса за хроничното бъбречно заболяване
Народно събрание
пл. „Княз Александър I“ №1
14:30 - 16:00 ч.

На 20 февруари 2024 г. (вторник) от 14:30 часа в зала 130 на Народното събрание (пл. „Княз Александър I“ №1) ще се проведе кръгла маса на тема: „Хроничното бъбречно заболяване – неподозирано предизвикателство пред здравната система на Република България“. Форумът се организира от Комисията по здравеопазването към 49-то Народно събрание.

 

На кръглата маса ще бъдат представени данни за разпространението на хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ), важността на ранната диагностика и превенция на усложненията, както и за икономическата тежест на заболяването. Ще бъдат споделени и добри практики от Румъния и други европейски държави, които разглеждат бъбречните заболявания като приоритет на общественото здраве, за да могат пациентите в риск да получат цялостен скрининг и ранно лечение, така че прогресията на заболяването да бъде забавена.

 

Във форума ще участват: доц. д-р Лъчезар Иванов, заместник-председател на Комисията по здравеопазването към 49-то Народно събрание, Калина Божкова, директор за Европа на Глобалния алианс за достъп на пациентите, проф. д-р Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология, проф. д-р Борис Богов, главен координатор на Експертния съвет по медицинска специалност „Нефрология“ към министъра на здравеопазването, д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз и Христина Николова, председател на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

 

На събитието са поканени представители на държавните институции, на съсловните организации в сферата на здравеопазването, на професионални и неправителствени организации, водещи български медицински специалисти и експерти.