Събития -

ноември 2021

ПВСЧПСН
     
25 ноември
Четвъртък
Кръгла маса „Националният план за контрол на рака – мисията възможна”
БТА
гр. София
15:00 - 16:00 ч.

На 25.11.2021 г., четвъртък, от 15:00 часа в БТА ще се състои кръгла маса на тема: „Националният план за контрол на рака – мисията възможна”.

 

В събитието ще участват: проф. Петко Салчев - председател на НЗОК, проф. Николай Данчев - председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране, д-р Тома Томов - зам.-министър на здравеопазването, депутати, представители на съсловните организации на лекари и фармацевти, представители на фармацевтичната индустрия. Своята позиция по темата ще представят и водещи български онколози. Евродепутати и представители на водещи европейски организации за борба с рака ще говорят за реализацията на Европейския план за контрол на рака, както и за опита на европейски държави, където националните планове дават сериозни резултати. Представители на пациентски организации - Нана Гладуиш  (”Една от 8”), Евгения Александрова (Асоциация на пациентите с онкологични заболявания), Пламена Николова  (Национална мрежа за децата), ще споделят визията си за участието на пациентите в създаването и имплементирането на такъв план.

 

Модератор на събитието е д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат в 47-ото Народно събрание.
Кръглата маса е заключителната проява на широка експертна дискусия и обществена кампания за създаване на Национален план за контрол на рака в България. Докуменът трябва да предвиди мерки за: подобряване на превенцията, ранната диагностика и скрининга, лечението и грижите, качеството на живот на пациентите с рак и хората, които се грижат за тях, управленските решения за борба с рака.