Новини - България

КПКОНПИ: Има данни за корупция при осигуряването на тестовете за учениците
Прочетена: 103 пъти
Снимка: Pixabay.com

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) има данни за корупционни престъпления в Министерството на здравеопазването. Те са установени по време на проверката в здравното ведомство за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2. Проверката е започнала на 9 декември 2021 г. от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ по сигнали и по медийни публикации за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители. Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, вкл. и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества – участници в процедурите.

 

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

 

С решение на КПКОНПИ, всички материали са изпратени на прокуратурата, поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления, съобщават от пресцентъра на комисията.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития