Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Кожни присадки помагат за лечение на диабет и затлъстяване
Прочетена: 209 пъти

Група американски учени са създали кожна присадка, способна да намали симптомите на диабета и затлъстяването при мишки, чрез методи за редактиране на гените CRISPR, съобщава CNBC. Това би могло да бъде стъпка към създаването на много по-безопасна и по-евтина форма на генната терапия, отколкото понастоящем обичайните техники, допълва медията. А ако техниката проработи върху хора, редактираните гени, предавани чрез кожни присадки, биха могли да лекуват широк спектър от състояния.

 

Методът разчита на използването на гена, който съдържа информация за хормона, наречен „Глюкагон-подобен пептид-1“ (GLP-1), добавя Economy.bg. Този хормон регулира апетита и подпомага регулацията на кръвната захар чрез подтикването на организма да отдели инсулин, премахващ ненужната глюкоза от кръвта. Хормонът действа за кратък период от време. За да преодолеят това, учените са използвали технологията за редакция на гените CRISPR. Чрез нея те промениха GLP-1, създавайки хормон, който остава по-дълго в кръвта. Впоследствие учените заложили гена в кожни клетки, създавайки изкуствени кожни присадки. Те могат да бъдат имплантирани, отделяйки модифицирания хормон в кръвта на пациента.

 

В рамките на експеримента присадките са положени върху мишки на диета, богата на мазнини. Гризачите на диетата са натрупали двойно по-високо тегло от тези без присадките, развивайки по-малка устойчивост към инсулин. Учените споделят, че високата устойчивост към инсулин е предпоставка за развитие на диабет тип 2.

 

Ву и колегите му стигнали до същите изводи, след като създали присадки от човешка кожа. Модифицираният ген позволява отделянето на хормони GLP-1, които са стабилни и активни в рамките на 3 месеца. Изследователите смятат, че кожните присадки може да са по-добър метод за лечение, вместо ежедневните инжекции с инсулин.

 

Според Ву използването на метода върху хора ще е изключително лесно, тъй като в медицината вече се правят трансплантации с изкуствено създадена кожа при пациенти със сериозни изгаряния. Освен това учените смятат, че същият метод за генно модифициране може да бъде използван за лечението на други заболявания.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития