Новини - България

КОЦ-Пловдив остава без директор. Д-р Красимир Вальов подаде оставка
Прочетена: 944 пъти

Директорът на Комплексния онкологичен център в Пловдив (КОЦ-Пловдив) д-р Красимир Вальов е подал оставка. Това обяви кметът на града Иван Тотев от трибуната на Общинския съвет, който тази сутрин трябваше да гласува за отстраняването на ръководството на лечебното заведение.

 

В изказването си Тотев споменава за външен натиск, който по всяка вероятност е провокирал решенето на д-р Вальов.

"Община Пловдив ще защити по всички начини Онкодиспансера. Досега не сме дали повод на лекарите да мислят, че не сме зад тях, въпреки че сме подложени на чудовищен натиск. Неморално е да се поставят условия да бъде освободен директор", заяви пред общинските съветници Тотев, цитиран от регионалните медии.

Ден по-рано самият премиер Бойко Борисов обяви пред "Господари на ефира", че сам е спуснал инструкции до централното управление на ГЕРБ в града как да се гласува на днешното заседание.

"И съм разпоредил на нашата организация на ГЕРБ в Пловдив категорично да настоява да се отстрани това ръководство на болницата докато тече прокурорската проверка. Ако гласуват различно от това, което съм им разпоредил, те не са мои общински съветници вече", бяха точните думи на премиера в ефир.

Условието за освобождаване на д-р Вальов от длъжност фигурира и в писмо от Министерството на здравеопазването, в което се казва, че ако не бъдат предприети спешни мерки за промени в ръководството, КОЦ-Пловдив ще бъде закрит.

 

"Натискът" над лечебното заведение, за който говори кметът Иван Тотев, започна след скандалните разкрития на предаването "Господари на ефира" за нарушения на стандартите за добра медицинска практика в КОЦ-Пловдив. В няколко репортажа бяха разказани историите на 8 жени, които са били ненужно операрирани след поставяне на грешна диагноза.

 

По казуса веднага беше назначена проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит", а правата на провинилия се патолог д-р Петко Маслев бяха отнети за срок от две години. По случая се води и прокурорска проверка.

 

Засега в защита на лечебното заведение застават единствено пациентите, персоналът и Българският лекарски съюз (БЛС). Съсловната организация твърди, че правата на д-р Маслев са били неправомерно отнети, защото на този етап няма доказано престъпление. Лекарите от пловдивската колегия пък настояха здравният министър в оставка д-р Петър Москов да бъде заличен от редиците на БЛС.

 

Персоналът на КОЦ-Пловдив е категоричен, че не допуска нарушения в работата си, и не приема изнесените в медиите 8 случая като показател за дейността на целия диспансер. Служителите разпространиха и писмени показания на една от пациентките в излъчените репортажи, която разказва, че са й предлагали пари, за да "натопи" лекарите. Тя се отказва и от думите си пред камерата на "Господари на ефира", а персоналът на КОЦ-Пловдив поиска този казус да се разреши в съда.

"Може би всички ние политиците сме виновни, че започнахме да правим политиката в медиите. След писмото на министър Москов, с което беше поискано отстраняването на д-р Вальов, сме подложени на изключителен натиск. В момента се прилага лечение „пиявици“. Някой иска да се пусне кръв. Явно е, че се иска нещо задкулисно, за което всички се досещаме, но никой не смее да го каже", коментира кметът Тотев преди да напусне заседанието на Общинския съвет. 

Протестите в подкрепа на лечебното заведение продължават, а плакатите с призив "Да защитим лекарите, които спасяват човешки живот" все още са пред сградата на онкодиспансера.

 
Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития