Любопитно -

Котките ни докарват шизофрения?
Прочетена: 320 пъти
Снимка: Pixabay.com

Вътрешноклетъчните паразити токсоплазма, които се срещат често при котките, увеличават риска от появата на шизофрения при хората. Това твърдят датски учени в изследването си, публикувано в научния портал ScienceDirect, пише БГНЕС. Специалистите са анализирали данните на почти 82 хил. души в рамките на мащабно изследване на донорска кръв. При около 3000 от случаите са открити психични отклонения. Експертите са проверили кръвта на психично болните хора за наличието на токсоплазма и са стигнали до извода, че инфекцията увеличава риска от развитието на шизофрения средно с 50%. Освен това, те отбелязват, че токсоплазмата се е появила в човешкия организъм по-рано, отколкото лекарите са диагностицирали психичната болест.

 

В статията се уточнява, че токсоплазмата е вътрешноклетъчен паразит, живеещ в червата на домашните котки. Той причинява болестта токсоплазмоза, която протича леко при хората, но при отслабен имунитет може да доведе до сериозни последици. Личинката на паразита може да попадне в човешкия организъм чрез сурово месо на заразено селскостопанско животно или при контакт с инфектиран домашен питомец. Инфекцията е широко разпространена при хората и се среща в цял свят.

 

Изследването потвърждава, че токсоплазмата влияе положително на развитието на шизофренията, но учените подчертават, че трябва по-нататъшно изучаване на влиянието на паразита върху човешкото здраве.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития