Новини - България

Конкурс предизвиква студенти, специализанти и млади специалисти да търсят иновативни решения в сферата на здравеопазването
Прочетена: 128 пъти

Първото по рода си Ателие по биотехнологии в България - Biotech Atelier, стартира конкурс „Проектите, които променят живота на пациентите“. Целта е да бъдат предизвиквани студенти, специализанти, млади специалисти и докторанти по медицина, здравни грижи и фармация да генерират идеи и да предложат своята визия за иновативни решения в сферата на медицината и здравеопазването.

 

Конкурсът се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание и с подкрепата на Пфайзер България.

 

Фокусът на разработките трябва да е насочен към:


•    Генериране на предложения за съвременни модели чрез използване на нови техники (психологически, цветотерапия, техники за справяне със стреса, за подобряване на менталното здраве и състояние на пациента и неговите близки), модерни технологии, подходи и нестандартни решения за подобряване на връзката между лекар и пациент и в своевременната и последваща грижа за пациента


•    Предложения за възможности за ранна диагностика и скрининг - методи, техники, способи за събиране и обработване на данни за пациентите, които да предоставят информацията за тяхната фамилна история и заболеваемост.


•    Предложения за проследяване и последваща грижа за пациенти в отдалечени и малки населени места.  Идеи, насочени към събиране, съхраняване и обмен на информация за резултатите от лечението, съкращаване на времето за обратна връзка и подобряване на вземането на решения от доставчиците на здравни услуги. Възможност на практикуващите лекари да имат бърз достъп до информацията за пациента и различните опции за лечение – медикаменти, терапии и пр.

 

Бъдещите медици, фармацевти и специалисти по здравни грижи трябва да представят идеите си в постерна сесия в някоя от трите категории:


•    „Иновация в грижата за пациента“;


•    „Иновативен подход в сферата на скрининга и диагностиката“;


•    „Иновация в здравната система за подобряване достъпа на пациентите“.

 

Подаването на кандидатури е отворено до 15 септември 2020 г., включително, и ще се извършва електронно.  Повече информация за графика и начина на провеждане на конкурса може да се намери на: https://biotech-atelier.com/ba2020/student-posters-competition/

 

„Идеята на нашия конкурс е да предизвика младите таланти да вземат дейно участие по отношение на иновациите и развитието на здравеопазването. В условията на настоящата пандемия, мисля че това би било един много добър повод да погледнем напред, през погледа на нашите студенти и специализанти, като им дадем възможност да покажат тяхната гледна точка и едновременно с това да надградят своя опит и компетенции в сферата на здравеопазването. Щастлив съм, че конкурсът намери подкрепата на д-р Даниела Дариткова и Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание, а също и на Пфайзер България като една от водещите иновативни биофармацевтични компании в България“, коментира д-р Борислав Борисов, управител на ежегодното събитие за иновации и технологии в здравеопазването Biotech Atelier.

 

„Проектите, които променят живота на пациентите“ ще протече в няколко етапа, като финалът и награждаването на победителите в постерната сесия ще бъдат част от тазгодишното издание на Biotech Atelier 2020.

 

Отличените ще получат като награда участие в международен конгрес, магистратура и научна публикация в специализирано издание. Наградите ще позволят на младите специалисти да обогатят своя опит и компетенции и да надградят уменията си в сферата на здравеопазването.


***
Biotech Atelier е международен ежегоден иновационен форум в областта на биотехнологии, науките за живота и фармацията, който се провежда за трета поредна година в България. Biotech Atelier събира на едно място водещи български и международни експерти от бизнеса и науката в областта на авангардните медицински продукти (ATMPs), value-based healthcare, интелектуалната собственост, данни от медицинската практика (real-world data и real-world evidence), оценка на здравните технологии (HTA), предприемачество в областта на биотехнологиите и науките за живота. Сред основните идеи на събитието е даването на силен тласък на българската и регионална  биотехнологична екосистема и насърчаването на повече комерсиализация посредством обмен на познания, добри практики и подходящи интердисциплинарни  контакти.

 

Biotech Atelier подкрепя иновациите, креативността, предприемаческия дух и уменията на младите български специалисти, заети в сферата на биотехнологиите и здравеопазването.

 

Събитието се организира за трета поредна година от Прескрипция, Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД) и София Тех Парк.





Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития