Събития -

март 2018

ПВСЧПСН
   
 
10 март
Събота
Конференция „Йоден дефицит в България. Бременност и хипотиреоидизъм.“
гр. София
гр. София
09:00 - 14:30 ч.

На 10.03.2018 г., събота, от 9:00 часа в Конферентната зала на хотел „Силвър“ (бул. „Симеоновско шосе“ 6), Българско дружество по ендокринология и Медицински факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират практическа конференция на тема „Йоден дефицит в България. Бременност и хипотиреоидизъм.“

 

Една от основните теми, които ще се представят на събитието ще е „Профилактика на йодния дефицит в България – стратегии за контрол и мониторинг“. Тя е част от проекта Euthyroid - най-мащабното общоевропейско проучване върху йодния дефицит и свързаните с него заболявания на щитовидната жлеза.

 

Презентации, посветени на епидемиологията, клиничното отражение и проблемите, свързани с хипотиреоидизма, ще изнесат водещи специалисти.

 

От 13.30 часа ще се проведе пресконференция с изводи и акценти от конференцията.

 

Участие в събитието ще вземат:

 

Проф. Людмила Иванова –Медицински факултет, Софийски университет „Св.Климент Охридски“

Проф. Анна-Мария Борисова – Председател на Българско дружество по ендокринология, Началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ "Софиямед":

Д-р Йордан Влахов

Проф. Михаил Боянов

Д-р Бояна Цветанова

Д-р Ралица Иванова

Доц. Боян Нончев

Д-р Антоанета Аргатска


Йодният дефицит е най-важният рисков фактор за развитие на заболявания на щитовидната жлеза при възрастни и деца. Болестите на щитовидната жлеза са особено чести в случаи на недостатъчен прием на йод. Бременните и кърмещите жени имат повишени йодни потребности които трябва да бъдат постигнати за гарантиране на оптимално развитие на детето. Дори лек йоден дефицит по време на бременност може да наруши развитието на мозъчните структури и да повлияе отрицателно върху интелекта.

В последното столетие много европейски държави въведоха профилактични програми, в това число и България, за ликвидиране на йодния дефицит чрез масово йодиране на солта, но въпреки това едва 27 % от европейските домакинства използват йодирана сол.