Новини - България

Компаниите, членуващи в ARPharM, с дарения за над 1 млн. лв. за борбата с COVID-19
Прочетена: 276 пъти
Снимки: ARPharM

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и членуващите в нея компании обединиха усилия в помощ на българската здравна система и българските медицински специалисти в борбата с COVID-19 пандемията. Оказаната подкрепа до този момент е в размер на малко над 1 000 000 лв., като сумата се очаква да нарасне през следващите дни и седмици. Предстои дарение и на антивирусни лекарствени продукти, свързани с лечението на COVID-19, достатъчни за 300 пациенти, съобщават от организацията.

 

От организацията посчват:

 

„Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители и членуващите в нея фармацевтични компании  са ангажирани с глобалната борба срещу пандемията COVID-19 или коронавирус. Мислите ни са с хората, засегнати от инфекцията, и техните близки, както и с лекарите и фармацевтите, които са на предната линия в борбата за преодоляването на пандемията.

Научноизследователската фармацевтична индустрия е фокусирана върху три ключови области:

•    разработването на диагностични методи, създаването на нови ваксини и лекарствени терапии, които да послужат в борбата срещу COVID-19;

•    подпомагане на правителствата и здравните системи на местно ниво;

•    гарантиране на доставката на лекарства за пациентите, които се нуждаят от тях.

Пандемията COVID-19 е сериозно предизвикателство за всяка една здравна система, тъй като за кратко време трябва да бъде мобилизиран голям човешки и финансов ресурс за идентифициране на заболелите и посрещане на значителен брой тежки случаи на инфекцията. Бързите и адекватни мерки за социална изолация, въведени от властите в България, засега успяват да задържат разпространението на заболяването и да предотвратят претоварването на здравната ни система. Същевременно, българските медицински специалисти, които ежедневно се грижат за пациентите с COVID-19, имат нужда от всяка помощ от страна на обществото, която може да им бъде оказана.“

 

В специален фонд към ARPharM бяха събрани 250 000 лв., с помощта на Астелас (50 000 лв.), ГлаксоСмитКлайн (50 000 лв.), Сервие Медикал (50 000 лв.), Мерк България (20 000 лв.) МСД България (20 000 лв.) Амджен (10 000 лв.) Ели Лили (10 000 лв.) и Пфайзер (10 000 лв.).

 

С тези средства са закупени и дарени за нуждите на Министерство на здравеопазването и българските лечебни заведения в борбата с пандемията:

•    3 апарата за дихателна реанимация;

•    2700 PCR теста за откриване на COVID-19 инфекция;

•    Материали за лична защита на медицински персонал.

 

В следващите дни предстои закупуване на допълнителни количества PCR тестове и лични предпазни средства. ARPharM подкрепя и кампанията на Български лекарски съюз „Героите в бяло“ с дарение на стойност 10 000 лв.

 

Успоредно с подкрепата, организирана през специалния фонд към ARPharM, компаниите, членуващи в асоциацията, правят преки дарения на обща стойност 756 000 лв. в полза на дарителската сметка на Министерството на здравеопазването, дарителската сметка на Български лекарски съюз за компанията „Героите в бяло“,  Български червен кръст и отделни лечебни заведения, както следва:

 

Компания, пожелала анонимност – парично дарение от 340 000 лв. към Български червен кръст за посрещане на спешните нужди на лечебните заведения в България, свързани с борбата с COVID-19.

 

Abbvie - дарение и на антивирусни лекарствени продукти, свързани с лечението на COVID-19, достатъчни за 300 пациенти.

 

Amgen - парично дарение от 100 000 лв. към дарителската сметка на Министерството на здравеопазването.

 

Angelini – парично дарение от 6000 лв. към дарителската сметка на Министерството на здравеопазването.

 

AstraZeneca – подкрепа на обща стойност 100 000 лв., от които дарение от 20 000 лв. към дарителската сметка на МЗ; дарение от 5 000 лв. за кампанията „Героите в бяло“ на БЛС; дарение на медицински материали към болниците - УМБАЛ „Георги Странски“ Плевен, МБАЛ Ловеч, МБАЛ София, УМБАЛ Пловдив, МОБАЛ Велико Търново, УМБАЛ „Св. Марина“ Варна, Майчин Дом, ВМА.

 

Novo Nordisk - дарение от 20 000 лв. към дарителската сметка на Министерството на здравеопазването.

 

Pfizer – парично дарение на обща стойност 100 000 лв. към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“. Средствата ще бъдат използвани за осигуряването на предпазни облекла, маски, медицински консумативи и нужното медицинско оборудване необходими на медицинските екипи в двете лечебни заведения.

 

Roche Bulgaria – дарение към Български червен кръст на лични предпазни средства на обща стойност 60 000 лв.

 

От ARPharM уточняват, че част от компаниите са все още в процес на оформяне на документацията и подписване на договорите за предоставяне на даренията.

 

***

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) е създадена през 1996 г. в гр. София като сдружение с нестопанска цел и обединява научноизследователски ориентирани фармацевтични компании от цял свят, работещи на българския пазар. Членове на ARPharM са 24 международни производители на лекарства, чиято основна дейност е да инвестират в развитието на нови лекарствени продукти, които спасяват или удължават човешкия живот, или значително подобряват качеството му. Асоциацията е асоцииран член на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA).

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития