Медицина на бъдещето -

Комбинация от 3 антитела предпазва от Зика
Прочетена: 149 пъти
Снимка: Pixabay.com

Комбинация от три антитела показва окуражаващи резултати за предпазване от заразяване на маймуни с вируса „Зика“, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. Според учените, тези резултати дават възможност да се премине към следващ етап от експериментите, а именно - към опити върху хора.

 

„Това е обещаващ метод за превенция и лечение на „Зика“ по време на бременност“, каза проф. Дейвид Милър от медицинската школа на университета в Маями, САЩ.

 

Медията припомня, че вирусът се пренася предимно от комари и се разпространи в Латинска Америка, Карибите и южните части на САЩ през 2015 и 2016 г. Той предизвика сериозна тревога и наложи спешни санитарни мерки в световен мащаб заради установена връзка с малформации на плода при бременни жени, заразени с него. Учените идентифицираха три антитела SMZAb1, SMZAb2 и SMZAb5 в организма на пациент в Южна Америка.

 

„Ние приложихме комбинация от тези три антитела на примати ден преди излагането им на вируса Зика. За наша голяма изненада, профилактичното лечение напълно блокира заразяването с вируса при животните“, каза ученият.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития