Новини - България

Кои са дарителите в борбата с COVID-19 у нас? (ОБНОВЯВА СЕ)
Прочетена: 596 пъти

Борбата с новия коронавирус COVID-19 обедини българите на всички нива. Даренията, както от страна на бизнеса, така и на всеки гражданин индивидуално, стават все повече с всеки изминал ден.

 

През миналата седмица Министерството на здравеопазването откри дарителска сметка за набиране на средства за подпомагане дейността на лечебните заведения. Дарените средства ще се използват за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, за консумативи и апаратура, в това число и респиратори. Дарителска сметка на Министерството на здравеопазването е:
IBAN BG91BNBG96613300129302
BIC BNBGBGSD

 

В подкрепа на Министерството на здравеопазването Българският червен кръст (БЧК) също стартира Национална благотворителна кампания „Заедно срещу коронавируса“. От организацията призоваха всички граждани и бизнеса в България да подкрепят кампанията и да проявят съпричастност към благородните усилия на българските медици. Всеки може да подкрепи инициативата чрез:

  • SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС.
  • банковата сметка на БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
IBAN: BG47UNCR7630 1077 9117 00
BIC: UNCRBGSF

  •  чрез on-line дарения на сайта на организацията www.redcross.bg

 

С набраните средства БЧК ще обезпечава нуждите за ранното откриване, ограничаването на разпространението и лечението на COVID 19.

 

Кои са големите дарители до момента?

 

"Пирогов" обявиха, че са получили няколко големи дарения. Едното от тях е направено от депутата от ДПС Делян Пеевски, който е дарил 11 респираторни апарата, 1000 предпазни костюма и близо 500 хиляди лева.  200 хил. лева е дарила компанията "Теленор" за нуждите на лечебното заведение, а "Уникредит Булбанк" - 100 хил. лв. на болницата. Дарение на същата стойност е връчила и Фондация "Америка за България". Сред другите дарители е и лидерът на "Воля" Веселин Марешки, предоставил 30 000 лв. Кампанията #ЗаДоброто срещу COVID-19 в България пък дари 2 респираторни апарата. Дарението е осъществено чрез кампанията на фондация BCause. Даренията са събрани от над 900 физически лица и фирми. „ОЛИМП – Предпазни Екипировки“ ЕООД е дарило защитни средства за лекарите от "Пирогов" - еднократни ръкавици, манти /еднократни предпазни престилки - 200 бр., бонета – 1000 бр., предпазни очила – прозрачни - 100 бр., хирургически маски – 500 бр., калцуни – 1000 бр., съобщиха от лечебното заведение. Дарението на производителя на лични предпазни средства „ОЛИМП – Предпазни Екипировки“ ЕООД е на обща стойност 3 492,00 лв. Предпазни шлемове за лекарите е дарението от Български зъболекарски съюз, а Столичната лекарска колегия на БЛС предостави на болницата термометри и бактерицидни лампи. Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов също е направил дарение за лечебното заведение от 10 000 лева.

 

Лидл България и Kаufland България даряват 300 000 лева за закупуването на 8 дихателни апарата, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването. Стойността на 8-те респиратора възлиза на 290 880 лв. Останалата част от сумата ще бъде дарена по сметката на Министерството на здравеопазването, в която се набират средства с цел подпомагане на лечебните заведения, в които се приемат пациенти с коронавирус, съобщават от двете компании.

 

Собственикът на УМБАЛ „Софиямед“ Михаил Тиков дари за Министерство на здравеопазването и гражданите - 5 броя дихателни апарати.  Той предостави безвъзмездно и 5000 броя тестове за коронавирус, които ще бъдат използвани безплатно за външни пациенти на лечебните заведения, част от групата на „Булфарма“ - УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“-гр.Пловдив, УМБАЛ „Здраве“-гр.Пазарджик, МБАЛ „Здраве“-гр.Велинград, МБАЛ „Проф.Д.Ранев“-гр.Пещера, МБАЛ „Бургасмед“. Дарението е на обща стойност 134 000 лв.

 

Бизнесменът Кирил Домусчиев дари на Националния оперативен щаб 100 опаковки хининов препарат с по 100 таблетки.

 

За рекордните 8 часа бяха събрани и над 220 000 лева за респираторни апарати за Александровска болница в друга дарителска кампания. Сумата е дори по-голяма, защото все още не са отразени парите от големите дарители, които постъпиха по банковата сметка на helpcarma. Сред големите дарители са „Трейдър", „Ростар БГ" и евродепутатът Ева Майдел, дарила 3000 евро.

 

Крах претърпя дарението с условие на биснесмена и собственик на "Уолтопия" Ивайло Пенчев. То бе на стойност над 200 000 лв. за Александровска болница. От фирмата са поискали с парите да бъдат купени апарати за обдишване, но са поставили условие, при необходимост, нейни служители да бъдат лекувани с предимство с новата техника. Това условие принуди лечебното заведение да върне парите.

 

Българският лекарски съюз (БЛС) и футболистът Димитър Бербатов стартираха национална кампания „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“. Целта на инициативата е осигуряването на средства за закупуването на маски, предпазни облекла, дезинфектанти и медицински изделия за болниците и медицинския персонал в цялата страна. Обявената дарителска сметка е:

Титуляр: Български лекарски съюз

Банка: Райфайзенбанк

IВАN: BG02 RZBB 9155 1004 8098 44 BGN

BIC: RZBBBGSF

Основание: Дарение COVID-19

Желаещите да дарят директно маски, предпазни облекла, дезинфектанти или медицински изделия, могат да го направят като се свържат с Български лекарски съюз на: blsus@blsbg.com.

 

Специализиран апарат за изкуствена белодробна вентилация ще получи Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Стойността на обдишващия апарат е 30 000 лв. Апаратурата ще бъде дарение от земеделски производител ЕТ „Белчев 55 - Иван Белчев“, село Свещарово. Очаква се техниката да пристигне през април месец, когато ще бъде дарена на лечебното заведение.

 

Българската банка за развитие дари 200 000 лв. за справяне с коронавируса. С 492 000 лв. банката е подпомогнала болниците в Плевен, Лом, Видин, Враца, Ловеч и Русе. Средставата са респиратори и тестове. За Военномедицнска академия дарените средства са за автоматизирана система за екстракция на РНК, както и окомплектоване с тестове.

 

Български енергиен холдинг дари 200 000 лв. на Александровска болница.

 

Обединена българска банка (ОББ) е направила дарение в размер на 200 000 лв. за борба с коронавируса.

 

Райфанзен банк е дарила 150 000 лв. - по 50 000 лв. към 3 болници.

 

Банка ДСК и пенсионно-осигурителна компания ДСК-Родина даряват 200 хил. лв. на Александровска болница.

 

Китайската общност у нас направи дарение на четири болници. Дарението включва 2000 маски за еднократна и многократна употреба, 1000 чифта ръкавици и защитни облекла за лекарите.

 

OZONE.BG дари 30 хил. лева на Пета градска болница в София за закупуване на респиратор за дихателна реанимация и на защитни средства за медицинския персонал на болницата.

 

Фирма "ПМБ Индъстрис" ООД дари 10 хил. лв. на Центъра за спешна медицинска помощ и на болницата в Пазарджик за борбата с коронавируса. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на лични предпазни средства, апаратура и оборудване.

 

Vivacom дари 500 таблета на Министерство на образованието за дистанционно онлайн обучение.

 

Другият мобилен оператор A1 е дарил 222 000 лв. на Александровска болница за борба с коронавируса.

 

Търговската верига "Фантастико" също е отделила 200 000 лв.

 

Александровска болница е получла 100 000 лв. и от "Белла България".

 

ProMarket обяви, че ще направи дарение от 20 тона плодове на Общинско предприятие "Социален патронаж" София, които ще бъдат раздавани на самотни, трудноподвижни лица и възрастни хора в столицата, които нямат близки, които да им помагат.

 

Бизнесменът Георги Гергов дари на Община Пловдив 300 000 лв. за лабораторията за коронавируса, която предстои да започне работа в УМБАЛ „Св. Георги". Той обяви, че Пловдивският панаир ще предостави и две палати за оборудване с палатки и приемане на пациенти. Освен това бизнесменът ще дари 1000 предпазни шлема за нуждите на Пловдив, както и още 10 000 на Националния кризисен щаб.

 

Депутатите от ГЕРБ дариха заплатите си - общо 100 000 лева, на Министерството на здравеопазването. 

 

Телевизионният водещ Слави Трифонов, който учреди партия „Има такъв народ", обяви, че дарява 100 000 лв. за допълнителни възнаграждения за медицинските сестри и санитарите от Александровска болница. Впоследствие обаче той пренасочи дарението си към Министерството на здравеопазването заради „промени в законодателството".

 

Търговската верига „Била" обяви, че отпуска 100 000 лв. в рамките на благотворителната кампания на Българския червен кръст „Заедно срещу коронавируса".

 

Българската софтуерната фирма Хаос Груп дари 200 000 лв. на кампанията „За доброто" срещу C0VID-19 в България.

 

Фирма „Алкомет" дари 100 000 лв. за борба с коронавируса в Шумен.

 

10-годишният Божидар Христов, ученик в трети клас в СУ „Св. Климент Охридски", дари спестяванията си на МБАЛ Добрич - 62 лева. До момента близо 37 000 лева са дарени от частни лица, фирми и общини за закупуване на медицинска апаратура, лични предпазни средства и консумативи. Всеки, който иска да подпомогне на добричката болница, може да го направи на:

IBAN BG81 FIN V91501016884394
BIC/CODE FINVBGSF
Адрес: гр. Добрич, 9300 бул. „Независимост" №1
ЕИК 124141302 ДДС № BG 124141302
Изпълнителен директор д-р Светозар Байчев Петров.

 

Shell България дари гориво на стойност 100 000 лв. за зареждане на линейките на Центровете за спешна медицинска помощ в страната.

 

Прокурори, следователи и съдебни служители са дарили над 150 000 лв. в подкрепа на лекарите, медицинските специалисти и доброволците от лечебните заведения, ангажирани с борбата срещу разпространението на новия коронавирус COVID-19 у нас. По-голямата част от дарените средства са от полагащия се фонд СБКО на магистратите и съдебните служители. В тази връзка прокурорите и служителите от Софийската районна прокуратура са приели решение за даряването на сумата от 50 000 лв., от Софийската градска прокуратура на сумата от 60 000 лв., от Специализираната прокуратура на сумата от 13 000 лв. и от Апелативна прокуратура – София на сумата от 8250 лв. Прокурорите и служителите от Районната прокуратура в Бургас са взели решение да дарят сумата от 19 076 лв. от фонд СБКО на УМБАЛ - Бургас. Лични средства в размер на 2550 лв. са дарили 10 магистрати и 17 съдебни служители от Военно-окръжна прокуратура – Сливен за нуждите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в града. 440 лева лични средства за „Н.И.Пирогов“ са дарени от Районна прокуратура – Гоце Делчев. Лични средства за болницата в гр. Разлог са дарени от магистратите и служителите от Районната прокуратура в града.

 

Деветимата народни представители от Националния фронт за спасение на България закупиха с лични средства апарат за обдишване, нужен за лечението на заболели от COVID-19 за Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров” в София.

 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски направи дарение на УМБАЛ „Д-р Георги Странски"ЕАД - Плевен в размер на 5000 лева.

 

Русенският университет „Ангел Кънчев" изработва безплатно предпазни шлемове за медици от цялата страна. Целта е да бъдат направени около 1000 шлема. Първата партида от 50 броя е дарена на болница „Канев" в Русе.

 

Ресторант Добро осигурява ежедневно топла храна на 37 медици в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", които лекуват болните от коронавирус. Инициативата се осъществява съвсместно с Черноморски улов и Foodpanda.

 

ЕТ „Кузманов - Иван Кузманов" дари 29 000 лева на болницата в Бургас. Средставата ще се използват за закупуване на лични предпазни средства.

 

Благотворителната организация „Каритас" доставя ежедневно храна на 35 самотни и възрастни хора в Русе по време на извънредното положение.

 

МТЕКС Профешанъл ЕООД дари ръкавици и дезинфектанти.

 

ПФК Лудогорец е превел 20 364 лева за закупуване на тестове.

 

„Захарни заводи" Горна Оряховица дари 10 000 литра спирт на държавните болници МБАЛ „Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица и на М0БАЛ „Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново.

 

„Лукойл - България“ се включва в Националната кампания на Български лекарски съюз „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“ с дарение от 20 000 литра гориво. То беше предоставено под формата на карти-пластики и ще бъде разпределено приоритетно, там където има най-голяма необходимост, съобщават от съсловната организация.

 

АЕЦ "Козлодуй" е дарил 800 000 лв. за справяне на епидемията.

 

Израелският фармацевтичен гигант Тева, който работи в България под името Актавис, дарява на Министерство на здравеопазването 100 опаковки хидроксихлорохинов сулфат (hydroxychloroquine sulfate) и 200 опаковки от продукт, съдържащ азитромицин  (Azithromycin), с цел лечение на пациенти заразени с COVID-19.

 

Пфайзер България се включи в дарителските инициативи в подкрепа на борбата с новия коронавирус COVID-19. Компанията дари по 50 000 лева на две лечебни заведения - Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“ и Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“. Средствата са предоставени за осигуряване на  нужните предпазни облекла, маски, медицински консумативи, апаратура и други материали, необходими на медицинските екипи в борбата с COVID-19.

 

С дарение в размер на от 33 027.91 лв. организацията на евреите в България „Шалом“ се включва в Националната кампания на Български лекарски съюз „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“. Сред дарителите са 11 фирми и физически лица: Deloitte Bulgaria, Plus 500 Bulgaria, MOTO-PFOHE, Егоси Консълтантс, Елисее груп, Контракс АД, Даниел Лорер, Виктор Меламед, Димитър Цоцорков, Бони Бонев, Васил Колев.

 

Младежки театър „Николай Бинев“ започна дарителска кампания „Театърът и зрителите срещу COVID-19“. Целта е да се съберат 45 000 лева за закупуване на респиратор за дихателна реанимация за нуждите на болница УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София и за осигуряване на защитни облекла и дезинфекционни материали за здравните работници. Дарителската кампания се провежда в платформата Helpkarma на адрес: https://bg.helpkarma.com/help/601585269832

 

Българският червен кръст и финтех гигантът Revolut стартираха партньорство в подкрепа на битката с COVID-19 в страната. Всички дарения към БЧК, направени чрез Revolut, ще бъдат насочени към подкрепа на медици на първа линия за справяне с кризата, както и за закупуване на необходимо медицинско оборудване. Потребителите на Revolut ще могат да даряват чрез функцията Donations в приложението, която позволява закръгляне на плащанията с картa, а надплатената сума ще бъде предоставяна за благотворителна дейност. Потребителите ще могат да извършват и периодични или еднократни дарения от апликацията.

 

Верига пицарии Domino’s стартира благотворителна кампания за събиране на средства в подкрепа на УМБАЛ "Александровска". С всяка поръчка на пица "Герой" компанията ще дарява по 3 лв. на лечебното заведение като подкрепа на медиците в борбата им с новия коронавирус COVID-19.

 

VIVACOM и United Group дари 900 000 лв. на Министерството на здравеопазването за справяне с коронавируса.

 

Мобилният оператор А1 ще дари на Министерство на здравеопазването 1% от плащанията през А1 Wallet.

 

Прокурори, следователи и съдебни служители са събрали  дарили още 80 000 лв.

 

Главболгарстрой Холдинг дари по 50 000 лева на ВМА и Пирогов.

 

Община Крумовград отдели 50 000 лева от годишното си финансово дарение, което получи от „Дънди Прешъс Металс", и ги насочи към МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.

 

БСП дари 30 000 лева на БАН за изследвания, свързани с коронавируса.

 

Порт Бургас преведе 20 000 лв. в дарителската сметка на община Бургас. Там има постъпили дарения в размер на 7000 лв., събрани от лични средства на кмета на града Димитър Николов и зам.-кметовете на община Бургас.

 

Община Малко Търново дари нова линейка за нуждите на Комплексен онкологичен център-Бургас.

 

Първата ракета на Бъгария Григор Димитров дари респиратори и друго медицинско оборудване на болницата в Хасково.

 

Зам.-председателят на Народнот събрание Емил Христов закупи с лични средства 100 PCR теста.

 

Борика АД дари на Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ хирургични маски, многопластови предпазни гащеризони, маски за многократна употреба, предпазни очила, антибактериални килими, няколко вида предпазни ръкавици и други медицински средства за предпазване на екипите на болницата и пациентите. Медицинските консумативи са на стойност 35 000 лева.

 

Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ получи 100 000 лева дарение от Пощенска банка в подкрепа на борбата с Covid-19.

 

EVN България дари 100 000 лв. на Министерство на здравеопазването за подпомагане на българските медици и болниците в страната за справяне с последствията от разпространението на COVID-19.

 

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и членуващите в нея компании обединиха усилия в помощ на българската здравна система и българските медицински специалисти в борбата с COVID-19 пандемията. Оказаната подкрепа до този момент е в размер на малко над 1 000 000 лв. В специален фонд към ARPharM sа събрани 250 000 лв., с помощта на Астелас (50 000 лв.), ГлаксоСмитКлайн (50 000 лв.), Сервие Медикал (50 000 лв.), Мерк България (20 000 лв.) МСД България (20 000 лв.) Амджен (10 000 лв.) Ели Лили (10 000 лв.) и Пфайзер (10 000 лв.). Успоредно с това компаниите, членуващи в асоциацията, правят преки дарения на обща стойност 756 000 лв. в полза на дарителската сметка на Министерството на здравеопазването, дарителската сметка на Български лекарски съюз за компанията „Героите в бяло“,  Български червен кръст и отделни лечебни заведения, както следва:

Компания, пожелала анонимност – парично дарение от 340 000 лв. към Български червен кръст за посрещане на спешните нужди на лечебните заведения в България, свързани с борбата с COVID-19.

Abbvie - дарение и на антивирусни лекарствени продукти, свързани с лечението на COVID-19, достатъчни за 300 пациенти.

Amgen - парично дарение от 100 000 лв. към дарителската сметка на Министерството на здравеопазването.

Angelini – парично дарение от 6000 лв. към дарителската сметка на Министерството на здравеопазването.

AstraZeneca – подкрепа на обща стойност 100 000 лв., от които дарение от 20 000 лв. към дарителската сметка на МЗ; дарение от 5 000 лв. за кампанията „Героите в бяло“ на БЛС; дарение на медицински материали към болниците - УМБАЛ „Георги Странски“ Плевен, МБАЛ Ловеч, МБАЛ София, УМБАЛ Пловдив, МОБАЛ Велико Търново, УМБАЛ „Св. Марина“ Варна, Майчин Дом, ВМА.

Novo Nordisk - дарение от 20 000 лв. към дарителската сметка на Министерството на здравеопазването.

Pfizer – парично дарение на обща стойност 100 000 лв. към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“. Средствата ще бъдат използвани за осигуряването на предпазни облекла, маски, медицински консумативи и нужното медицинско оборудване необходими на медицинските екипи в двете лечебни заведения.

Roche Bulgaria – дарение към Български червен кръст на лични предпазни средства на обща стойност 60 000 лв.

 

Даренията, постъпили по банковата сметка на Националната благотворителна кампания  "Заедно срещу COVID-19", организирана от Български червен кръст (БЧК), до 10.04.2020 г. са 562 582 лв., като 340 000 от тях са преведени днес от фармацевтична компания. Организацията събра и големи количества материални дарения на стойност 244 371 лв. за подпомагане работата и за безопасността на медицинските екипи в болниците в София и в страната, на доброволците, на полицаите и на други активно участващи в битката с пандемията. Част от тях са:


„Хуауей Технолоджис“ България ЕООД дари 150 000 бр. предпазни маски, предоставени за нуждите на НОЩ и на БЧК;
„Девин“ ЕАД - 101 232 бутилки минерална вода, разпределени за СБАЛ на онкологични заболявания, II и V многопрофилни болници, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, и за лечебни заведения в Пловдив, Пазарджик, Пещера и Смолян;
Агенция „Митници“ дари 294 000 бр. защитни маски, които са предоставени на РЗИ в страната, на НСО и за доброволците на БЧК;
„Г. М.“ ЕООД предостави 2 000 л. денатуриран етилов спирт за дезинфекция за нуждите на ВМА и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“;
Сдружение „Клъстер на здравните региони“ дари 2 000 бр. трислойни хигиенни маски за нуждите на Министерство на здравеопазването, на ДАНС и на БЧК;
„ТИС Груп“ ЕООД предостави на БЧК, за да разпредели на различни екипи 5 000 чифта ръкавици за еднократна употреба;
„Лактима“ ЕАД дари за служителите на СДВР 4 764 бутилки айран;
„Тчибо България“ ЕООД предостави 25 кашона инстантно кафе за медицинските екипи на ВМА, УМБАЛ „Александровска“ - София, УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив, и УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.
„Модис България“ ЕООД дари 3350 маски за многократна употреба за безопасността на екипите, включени в дейности срещу коронавируса.

 

Фондация „Лукойл“ се включи в Националната кампания на Български лекарски съюз „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“ с дарение от 300 предпазни шлема.

 

Информацията за дарителите и даренията ще се актуализира постоянно!

Коментари