Новини - България

КНСБ: Ще има протест, ако не се вдигнат минималните заплати на лекарите
Прочетена: 1965 пъти

Предложение за 40% ръст на минималните заплати в здравеопазването скараха синдикати и работодатели още преди да са започнали традиционните преговори за определяне на осигурителните прагове по сектори и икономически дейности в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). 

 

Минималните възнаграждения на сестрите в спешната помощ, психиатричните болници и домовете за деца да се увеличат от 600 на 750 лв., начинаещите лекари да получават 950 лв. вместо сегашните 650 лв., а най-ниската заплата за началник на клиника да се вдигне от 850 на 1230 лв., са конкретните предложения на профсъюзните организации. Сумите в университетските и областни болници са малко по-високи, като се предлага шефовете на клиники там да получават не по-малко от 1250 лв., вместо сегашните 1000 лева.

"Постоянно говорим за това, че напускат сестри и лекари, че нямаме кадри. Това е начин да ги задържим", мотивира предложенията заместник-председателят на КНСБ д-р Иван Кокалов по време на извънредна пресконференция в централата на профсъюза.

От синдиката настояват минималните заплати, опеделени в колективния трудов договор между лекарите и здравното министерство, да се осъвременят, тъй като това не е правено поне от 4 години. Последните промени в договора са от 2014 г., но тогава най-ниските възнаграждения запазиха размера си от 2012-а. Работодателите обаче са категорично против, заради допълнителните разходи, с които ще бъдат натоварени и с които така или иначе не разполагат.

"Злоупотребата с числата продължава. Тя вече се разхожда и из бюджетната рамка. Всъщност, реалното число на минималната заплата не е 460, а е 510 и нагоре, тъй като трябва да се добавят и задължителните класове за прослужено време. Това не е договаряно в НСТС, а синдикатите вече разнасят проект на договор за сектор "здравеопазване", възмути се на друга пресконференция Евгений Иванов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

От КНСБ предлагат и увеличение на минималните осигурителни доходи (МОД), съобразено с ръста на реалните средни доходи в сектора за изминалата година. Така например прагът за сестрите би трябвало да се увеличи с 6% или от 626 лв. да се вдигне на 664 лв., а този за шефовете на клиники с 4%, за да стане 1105 лв., вместо сегашните 1062 лева.

"Ние предложихме да не се водят разговори на тази тема. Служебно налагане на МОД е ненормална практика. Ако става дума само за държавно предприятие, държавата може да налага подобно увеличение, но в останалите няма право да се намесва", възрази обаче Петър Денев от Българската стопанска камара (БСК).

В отговор обаче синдикатите заплашиха с национални протести, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

"Ако в четвъртък (когато преговорите ще се пренесат в Министерството на здравеопазването - бел. ред.) не надделее здравия разум, ние сме говорили с колегите от "Подкрепа", ще тръгнем на протестни и стачни действия. Просто не можем да търпим повече работодателите да ни критикуват без никакви доводи", закани се д-р Иван Кокалов.

Все пак, работодателите нямат възражения увеличения да се договарят в колективния трудов договор на всяка болница поотделно, ако в нея има действащ синдикат.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития