Новини - България

Клиниката по детска хирургия на „Пирогов“ вече е изцяло ремонтирана
Прочетена: 237 пъти
Снимки: Министерство на здравеопазването и Facebook

Клиниката по детска хирургия и спешното приемно отделение за деца в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ вече са изцяло ремонтирани. Официалното им откриване бе днес, а лентата прерязаха министър-председателят Бойко Борисов, посланикът на САЩ  Н. Пр. Ерик Рубин, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и президентът на Фондация „Америка за България” Нанси Шилър.

 

„С обновяването на Клиника по детска хирургия и спешното приемно отделение за деца правителството показва ангажимента си към грижата за децата, дава знак, че „Пирогов“ е важен и държавата ще продължи да стои зад него. Известно ни е какво беше тук в продължение на години като ситуация и като организация на работа. Ясно е какво е „Пирогов“, ясно е, че най-голяма концентрация на медицинска грижа на деца се осъществява тук, на това място“, заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

 

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че ведомството е отпуснало над 2.9 млн. лв., с които е направен основен ремонт на Клиниката по детска хирургия и е закупено ново медицинско оборудване. Клиниката по детска хирургия е създадена през 1964 г. и до сега не е била ремонтирана. От тази година тя е част от Специализиран детски комплекс и включва три отделения – хирургия за новородени и кърмачета, отделение по коремна хирургия и отделение по детска гръдна хирургия.

 

Обновяването на клиниката е подпомогнато и от инициативата на "Америка за България" "Малките герои" за превръщането на детските клиники в приказна среда, като са отделени събраните до момента 400 000 лв. Партньори на инициативата са IKEA, UniCredit Bulbank, Astra Zeneca, Happy, Академия Градът, Tribal Worldwide, LHSA + DP, Ню Йорк, Walltopia, Hewlett Packard Enterprise, телевизия Bulgaria on Air, телевизия Блумбърг, БНТ. А първата ни ракета при мъжете Григор Димитров подкрепи кампанията, като призова в промо клип да се подкрепи DMS кампанията в полза на „Пирогов“.

 

В личния си Facebook профил премиерът Бойко Борисов сподели:

 

„Присъствах на откриването на ремонтираната Клиника по детска хирургия и Спешното приемно отделение за деца на ”Пирогов”. Благодаря на всички, които са отделили средства. Няма значение кой колко е дал, важното е да е от сърце. Откакто е построено детското отделение, то не е ремонтирано. Няма по-лошо от това нещо да се случи с детето ти. Всички сме минавали от тук по една или друга причина. И затова е важно поне с обстановката, а вече и с апаратурата, и с квалификацията, които имат докторите и сестрите, хората да бъдат просто по-спокойни.“

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития