Новини - България

Клиничните проучвания - защо България се връща назад?
Прочетена: 300 пъти
Снимка: Pixabay.com

За периода 2014 – 2016 България имаше най-високия репутационнен индекс по отношение на клиничните изпитвания в целия свят. Този индекс отразява пазарните дялове на клиничните изпитвания и фармацевтичния пазар. Пазарният дял на България през последните години е около 1%, което означава около 300 милиона долара инвестиции, 3000 работни места и 10 000 лекувани пациенти на година. Има индикации обаче, че тенденцията се обръща през последните две години. За 2016 и 2017 има застой и дори известно намаляване на клиничните изпитвания до нивата на 2014 година“.

 

Това заяви пред Redmedia председателят на Българската асоциация за клинични проучвания (БАКП) д-р Иван Георгиев. По неговите думи регулаторната рамка в България е сравнително добра, но е важно да бъдат направени промени, които да я осъвременят и да създадат благоприятни предпоставки за успешно развитие в тази област в синхрон с общите тенденции в Европа и света.

 

Отдавна се надяваме да бъдат приети наредбите за неинтервенционалните проучвания и за медицинските научни изследвания. Тези липси създават несигурност и отблъскват потенциални проекти. Освен това, промените в наредба 28, които задължават ползването на болничните аптеки, от 2017 година продължават да създават много трудности в голяма част от болничните заведения поради липса на инфраструктура и подготвен персонал. Наложително е професионализирането на клиничните изпитвания. Те трябва да бъдат отделени в специализирани структури към всяка болница с подходящо създадени процеси. Това със сигурност ще повиши продуктивността на екипите“, каза още д-р Георгиев.

   

  Пълния текст на разговора с д-р Иван Георгиев очаквайте в рубриката „Интервю“.

   

  Невена ПОПОВА

  Коментари

  септември 2022

  ПВСЧПСН
     
    

  Събития

  Няма събития