Новини - България

Кирил Ананиев: През 2018 г. всички българи ще се лекуват с най-съвременните лекарства в Европа
Прочетена: 1501 пъти
Снимка: Стоп кадър - БНТ

През 2018 г. всички български граждани ще се лекуват с най-съвременните и приложими лекарства в Европа, които се прилагат през 2017 г. Това каза в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод приетия с бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. мораториум върху новите лекарства.

 

„Аз не обичам думата мораториум. Това е една временна мярка, която изисква стабилизиране бюджета на НЗОК. С бюджета за следващата година решаваме проблемите с дефицитите. Това са дефицити, които ще бъдат покрити с ресурса, който е предвиден за следващата година. Т.е. 2019 г., когато започнем да правим бюджета, ние ще имаме един стабилен бюджет, финансово устойчив и ще можем вече да надграждаме. Що се отнася обаче до проблема с лекарствата – аз искам да се обърна към всички българи и да им кажа, че през следващата година те ще бъдат обслужвани, те ще бъдат лекувани с най-съвременните и приложими лекарства в Европа, които се прилагат през 2017 г. Не трябва да има никакво притеснение, че българският пациент няма да получи необходимото лечение“, каза Ананиев.

 

Той отбеляза, че бюджетът за 2018 г. е по-добър от този за 2017 г., тъй като той позволява да продължи финансирането на доказалите се политики и програми през тази година, като надгражда и такива, които са част от управленската програма на правителството и които допринасят за подобряване качеството на услугите, които се дават на българските граждани.

 

Има ясно изразени приоритети, в т.ч. един от приоритетите е здравеопазването. Ресурсът, който е отделен за здравеопазване е 4 милиарда 712 милиона лева, което е осигурява ръст на разходите около 485 милиона лева. От тях 407 милиона отиват като допълнителни разходи към бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Този ресурс ще бъде използван предимно, приоритетно, за детското и майчиното здравеопазване, профилактиката, ранната диагностика на заболяването, подобряване качеството на медицинските и стоматологичните услуги, електронното здравеопазване, каза Ананиев.

 

Бюджетът на Министерството на здравеопазването е 495 млн. лв. Предвидени са около 20 млн. лв. в централния бюджет за увеличаване заплатите на работещите в Спешната помощ. Предвижда се и увеличение на заплатите в 4 структури в системата на здравното министерство, които имат важна роля за провеждане политиката му - регионалните здравни инспекции, кръвните центрове, домовете за медико-социални грижи и психиатричните болници, където заплащането беше много ниско. Увеличението за тях ще е с 15%. В бюджета на миистерството са осигурени и 20 млн. лв. за ваксини за децата. Такава е сумата и за репродуктивното здравеопазване, като ръстът е от 8 млн. лв. и ако се наложи, ще бъдат отделени и допълнително средства.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития