Новини - В медиите

Кацаров: Незаконни трансплантации и злоупотреби в болница „Лозенец“, сменям ръководството
Прочетена: 236 пъти

Сменят ръководството на болница "Лозенец" заради редица злоупотреби, за които съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг в Министерския съвет. Той посочи, че здравното заведение е "източвало НЗОК и е извършвало незаконни трансплантации", съобщава Nova.bg.

 

"В болницата е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че за ноември "Лозенец" е отчела над 60 пациенти като лекувани там, които всъщност не са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки взимането им като техническа грешка", обясни Кацаров.

 

Здравният министър е поканил директора на среща, но по думите му е получил неприемливи обяснения.

 

"Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в Здравната каса. Това е, което на жаргон се нарича източване на НЗОК. За мен е абсолютно недопустимо, особено за тази болница, която беше една от най-подпомаганите в страната", заяви Кацаров.

 

В тази връзка здравният министър е поискал справка за финансовото състояние на лечебното заведение, което е приключило 2020 г. на загуба от над 21 млн. лв.

 

"Броят на заетите легла през цялата година е бил 23%. Тоест от 10 легла 8 са били свободни. Всяко едно от тия неща е достатъчно основание за предприемане на админстративни мерки. НЗОК е сезирала и прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи. Здравната каса е направила анкета с част от посочените за пациенти, които са потвърдили, че не са лежали в "Лозенец", поясни здравният министър.

 

Той разкри още, че в периода от 2019 г. до 2021 г. в болницата са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички те са млади хора от Украйна и Молдова. 

 

"Всички реципиенти са "роднини" на донорите от Израел, Япония, Германия, Оман и др. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Знаете, че законът не позволява донорска ситуация, ако няма роднинска връзка. Агенция "Медицински надзор" е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала абсолютно никаква реакция", добави Кацаров.

 

При извършена трансплантация през април от трупен донор е регистрирано "пререждане". Вместо да бъде трансплантиран първият в списъка, неговото място е заел четвъртият, който е бил на много висок пост в държавната администрация.

 

"При обявяването на ситуацията се прави анализ на генотипа на донора и на базата на него от листата на чакащите по автоматична процедура се прави пресявка. На тази база се посочва първият от тях, на когото да бъде направена трансплантацията. Това нещо е направено от "Медицински надзор". В списъка има трима души. Първият е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. Вместо това, след телефонно обаждане, е трансплантиран четвъртият. Статусът му на спешност е обявен на следващия ден. Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация", разкри Кацаров.

 

След всички разкрития за злоупотреби, Кацаров е взел решение да освободи ръководството на болница "Лозенец" от днес. Сменя се и директорът на „Медицински надзор”.

 

„Причините за това са две. По доклада на инспектората огромна част от преписките бяха забавени. Освен това, има лоши резултати по отношение на трупните донори. За изминалата година има само две такива трансплантации у нас. В тази връзка, миналата година е поискано да се направи изменение на наредбата, свързана с транспантациите, тъй като в много от болниците няма Съвет за оценка за мозъчна смърт", обясни Кацаров.

 

В "Лозенец" и в момента тече проверка, но липсвали част от документите. По информация на Здравната каса те са в прокуратурата.

 

Четете пълният текст на Nova.bg.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития