Новини - България

Кацаров даде Борисов на прокурор за "фалшиви новини" за ваксините
Прочетена: 197 пъти

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура относно изказване на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за ваксините срещу COVID-19, съобщават от здравно министерство.

 

В сигнала до прокуратурата се посочва, че на 24 октомври в изявление пред медиите Борисов е заявил, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - Pfizer - до 30 септември им е срокът за годност".

 

"Изявлението е от категорията фалшиви новини", посочва в сигнла до СГП министърът и уточнява: "В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност."

 

Според Кацаров, изказването на Борисов вероятно е част от предизборната кампания, но е "обществено опасно деяние" предвид това, че идва от бившия министър-председтел на страната и лидер на ГЕРБ, тъй като "може да повлияе на решенията на много хора".

 

"Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници.

Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е напрвено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Ковид 19, представлява заплаха и за националнат сигурност на страната.", казва Кацаров и иска прокуратурата да предприеме предвидените от закона мерки.

 

 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития