Новини - България

Касата ще заплаща медицински изделия на търговци или производители, а не на болниците
Прочетена: 470 пъти
Снимка: Pixabay.com

Здравната каса да заплаща част от медицинските изделия в болничната помощ директно на производителите и търговците на едро, вместо на болниците. Това предвижда проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 10 от 2009 г. на Министерството на здравеопазването за условията и реда на заплащане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, който бе публикуван днес на електронната страница на здравното министерство за обществено обсъждане.

 

В мотивите към наредбата се посочва, че вносителите на медицински изделия имат задължения да регистрират своите изделия и техните цени, но липсва нормативно регламентирана възможност тези цени да бъдат ефективно контролирани, както и сравнявани с цените на медицински изделия, които се заплащат от здравноосигурителни фондове на държави-членки от Европейския съюз.

 

"Причините, които налагат приемането на измененията и допълненията на наредбата, са свързани с необходимите мерки, които следва да бъдат предприети с оглед оптимизиране разходите от бюджета на НЗОК за медицински изделия.

 

Цели се преодоляване на съществуващата трайна тенденция за ръст на разходите на НЗОК за медицински изделия спрямо бюджетните параметри, наблюдавана след анализ на потреблението на медицински изделия. Целта е задържане на разходите, както и преодоляване на евентуален дефицит в условията на непрекъснато увеличаващ се техен ръст“, се казва още в мотивите на здравното министерство. 

 

Оттам предлагат вместо един, НЗОК да има два списъка с медицински изделия. Първият списък ще бъде този, който съществува и в момента – списък на изделията по групи, които касата заплаща на болниците. В него е посочено и до каква стойност заплаща фондът.

 

Вторият списък ще съдържа медицинските изделия – също по групи и с посочен таван на стойността, които НЗОК ще заплаща директно на производителите или търговците на едро.

 

За заплащаните медицински изделия на търговец или производител, НЗОК ще може да определя максимална стойност, до която заплаща за съответната група и съответния прогнозен брой или обем медицински изделия за 12 месечен период. По този начин разходът на фонда за медицински изделия би бил предвидим и контролируем, е мнението на вносителите. 

 

С предлаганите нормативни промени ще преодолее липсата на ефективна регулация и на законови механизми за административен контрол на предлаганите от вносителите цени на медицинските изделия, категорични са още от здравното министерство. Друг важен аргумент, който изтъкват оттам е, че  за разлика от съществуващия механизъм за регулация на цените на лекарствените продукти, заплащани с публични средства, чрез създаден специализиран орган в лицето на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, в областта на медицинските изделия такава регулация липсва.

 

Общественото обсъждане ще продължи до 15 октомври т.г.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития