Новини - България

Касата ще контролира болници и лекари, които предписват скъпоструващо лечение
Прочетена: 389 пъти

Представители на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се включват в процеса при одобряване на нови молекули в Позитивния лекарствен списък, както и в комисията по оценка на здравните технологии. Това съобщи пред журналисти днес след приключването на заседанието на Надзорния съвет на касата неговият председател и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев. По думите му нови лекарствени продукти ще се включват в позитивния лекарствен списък един път в годината, но това ще става успоредно с процедурата по обсъждането на бюджета на касата и при решаващия глас на финансиращата институция, поясни той. Според него е много важно да се знае отначало какво е съотношението цена – ефект и има ли възможност за генерично заместване.

„Очевидно е, че има необходимост от засилване на ерките за контрол и ние си даваме сметка, че е важно да се установят точните причини, поради които според фармацевтичните копании, внасяните количества лекарства са достатъчни, за да покрият нуждите на българските пациенти, а в същоото време в аптеките има недостиг“, каза Кирил Ананиев.

Проверките ще обхванат не само вносители, търговци на едро, аптеки и болнични аптеки, но и конкретни лекари и лечебни заведения, за които има съмнения, че изписват и използват свръхколичества от определени медикаменти без това да е реално необходимо, стана ясно още от думите на председателя на Надзора.

 

Той увери, че фондът не е против паралелния износ на лекарства по принцип, защото това е дейност позволена от закона. Според Ананиев, новата система от проверки ще бъде полезна и за фармацевтичния сектор, защото резултатите ще внесат яснота върху механизмите по които се получават тези липси и факторите, които оказват влияние върху процеса.

 

Помолен да коментира технологията на контрола, който предстои да бъде въведен, председателят на надзора обясни, че на първо време ще бъде разширен неговият обхват. Ще бъдат включени лечебни заведения за извънболнична и дентална помощ. В болничните аптеки акцентът при проверките ще бъде поставен върху броя на лекуваните пациенти, прилаганите дозировки и съответствието им с обективното състояние на болните. Ще бъде анализиран и подхода на лекарите и лечебните заведения при издаването на протоколите за скъпоструващи лекарства.

 

Отстъпките на фармацевтичните компании за здравната каса до края на годината ще надхвърлят 100 млн. лв., съобщи още Ананиев. Той добави, че надзорът на фонда няма да допусне фискалният интерес да бъде защитен. Повече яснота по темата финансистът обеща след като приключи общественото обсъждане на Наредба 10 на Министерството на здравеопазването, която ще бъде качена на сайта на министерството днес до края на деня.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития