Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Кардиореналната болест се развива рано при диабетици - често остава недиагностицирана и може да е фатална
Прочетена: 427 пъти

Седми модул от обучението за здравни журналисти „Часът на диабета“ се проведе днес в София. Темата на семинара бе „Смъртоносният дует – сърдечна недостатъчност и диабет“. Организатор на събитието е АстраЗенека България, а гост-лектори бяха доц.  Яна Симова - началник Отделение по кардиология, Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов Център УМБАЛ София и доц. Александър Шинков - специалист по ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“- София.

 

Диабетът е комплексно заболяване, при което наред с повишена кръвна захар има засягане на редица органи и системи като сърцето, бъбреците, нервите и други. Сърдечната недостатъчност и бъбречното заболяване, известни като кардиоренална болест, се срещат често при пациентите със захарен диабет тип 2 и се развиват рано в хода на заболяването. В началните си стадии кардиореналната болест може да остане неизвестна. Навременното включване на подходящи медикаменти за лечение на диабет, които намаляват риска за кардиоренална болест могат да подобрят прогнозата на пациентите с диабет и да удължат живота им.

 

Доц. Яна Симова обясни, че  сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тъканите и органите или не може нормално да се изпълва с кръв. Доц. Симова припомни, че диабетиците развиват сърдечна недостатъчност по-често и по-рано от останалите хора. Данните сочат, че повече от 2/3 от тях имат нарушена функция на сърцето 5 години след поставяне на диагнозата. Въпреки това, сърдечната недостатъчност често остава недиагностицирана. Особено висок риск от сърдечна недостатъчност имат диабетиците, които са с наднормено тегло, повишено кръвно налягане, в напреднала възраст, както и жените. Доц. Симова използва аналогия с Междузвездни войни, за да подчертае, че сърдечната недостатъчност представлява невидима заплаха за диабетиците.

 

Развитието на сърдечна недостатъчност при диабетиците има сериозни здравни последици - влошава съществено качеството на живот, налага чести хоспитализации и намалява продължителността на живот.

 

Доц. Шинков обясни, че сърдечната недостатъчност често върви ръка за ръка с бъбречно заболяване като недобре контролираният диабет е една от основните причини за развитието му.

 

„Обикновено това се случва бавно и неусетно и ако не се направят специфични изследвания, състоянието дълго остава неразпознато“, сподели доц. Шинков.

 

Лекарите са категорични, че кардиореналната болест може да бъде фатална. Затова и в медицината се търси комплексно лечение на ЗДТ2.

 

„Поддържането на кръвната захар в норма и намаляването на риска от кардиоренална болест са неразделна част от лечението на диабета“, допълни доц. Шинков.

 

Медиците обясниха, че вече съществуват лекарства, които предпазват от кардиоренална болест като намаляват риска от бъбречно заболяване с 45% и на хоспитализации поради сърдечна недостатъчност с 30%. Поради тази причина и международните медицински ръководства се променят динамично и препоръчват избор на медикаменти с доказани ползи за кардиоренална протекция рано в лечението на ЗДТ2.

 

В заключение Доц. Симова обобщи, че: „При пациентите с диабет съвместното засягане на сърцето и бъбреците (кардиоренална болест) се случва често, настъпва рано и може да бъде фатално, но има добра новина, и тя е, че нова група медикаменти дава надежда за съхраняване на функцията на сърцето и бъбреците при диабетиците.“

 

***
Началото на проекта „Часът на диабета“ бе поставено през 2016 г., като част от социално отговорната политика на фармацевтична компания АстраЗенека България и с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.

 

Инициативата цели до българските граждани да достигне полезна информация както за превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването, така и за различните аспекти на неговото проявление и обвързаността му с други социално значими заболявания.

 

В сайта диабет.бг можете да видите видео с доц. Симова, в което разказва повече за сърдената недостатъчност и  последици й за здравето и живота на хората с диабет.

Коментари

май 2021

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития