Новини - България

Кардиолози извършиха първите коронарни вътресъдови литотрипсии със звукови вълни у нас
Прочетена: 207 пъти
Снимки: Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Екипът на Клиниката по Кардиология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, начело с д-р Валери Гелев, извърши уникални за страната вътресъдови процедури на двама високорискови пациенти. Модерният метод представлява разбиване на калциевите натрупвания в съдовете, посредством звукова вълна, съобщават от болницата.

 

Иновативната процедура се осъществява с устройство, което изпраща вълни към катетър. Те упражняват налягане върху плаките, за да се разшири съда и да се постави стент.

 

Двамата пациенти, които преминаха процедурата и се възстановяват, са одобрени за безкръвна смяна на аортна клапа (ТАВИ), но при тях са установени стеснения на артериите на сърцето, които налагат да се третират съдовете, преди да се постави стент. Пациентите са и високорискови - с по няколко засегнати съда, в напреднала възраст и придружаващи заболявания.

 

Двете коронарни вътресъдови литотрипсии са извършени в рамките на учебен семинар в Клиниката по кардиология на болница Токуда. Към обучителното събитие проявиха професионален интерес кардиолози от различни лечебни заведения в страната.

 

“Калцинозата на съдовете е част от атеросклеротичния процес и се явява предизвикателство в интервенционалното лечение на тези болни”, сподели д-р Валери Гелев и допълни, че това състояние има отношение към резултатите.

 

“Досега са използвани различни методи за справяне с калцирането, които имат своите ограничения и за жалост - компромисна ефективност в дългосрочен план. Новият метод се прилага от началото на годината в Европа и САЩ и е обещаваща алтернатива”, отбеляза началникът на Клиниката по кардиология на болница Токуда.

 

Авангардното устройство, раздробява калция, отложен по стената на съда, чрез локално налягане, за да се разшири постепенно до необходимия размер, след което стентът да бъде имплантиран оптимално, което гарантира редукция на усложненията.

 

Вътресъдовата система за литотрипсия има европейска CE маркировка и е одобрена от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) - сертификати, които се издават след сериозни изпитвания за ефективност и сигурност.

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития