Новини - България

Карантина в Пловдив заради морбили
Прочетена: 343 пъти

Детското отделение на пловдивската болница "Св. Мина" ще остане затворено до 20 април, заради разрастващата се епидемия от морбили в града, съобщиха регионални медии.

 

Междувременно Регионалната здравна инспекция в Пловдив (РЗИ-Пловдив) обяви, че в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Георги" са хоспитализирани общо 11 души с потвърдена диагноза морбили. С това регистрираните случаи в пловдивска област стават 21.

 

В детското отделение на МБАЛ "Св. Мина" в момента не се приемат пациенти, а децата се насочват към други болници.

"Имахме трима пациенти със съмнения за заболяването, които бяха транспортирани в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги". Всички контактни деца също са под наблюдение, докато мине инкубационният период", обясни пред "Марица" управителят на МБАЛ "Свети Мина" д-р Генади Странджев.

Той допълни, че в момента детското отделение се дезинфекцира и се изпълняват всички предписания на Регионалната здравна инспекция. 

 

Въпреки това епидемията от дребна шарка в Пловдив продължава да се разраства, като засегнати са не само деца, но също и възрастни. Под наблюдение са 31-годишна жена, мъж на 49 години, който се е заразил в друга болница, както и 4-годишно детенце. Повечето от заразените са бебета между 3 до 11 месеца, които не са имунизирани все още, тъй като ваксината се прави преди навършването на първата година, отбелязват от УМБАЛ "Св. Георги".

 

За да се преодолее епидемията в областта, РЗИ-Пловдив е издала указания до всички лични лекари да проверят броя на неимунизираните деца до 18-годишно възраст в пациентските им листи и незабавно да им приложат една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Специалистите са длъжни на насочват всеки пациент със симптоми на морбили към консултация с инфекционист, а доказаните диагнози трябва да се докладват в Дирекция "Надзор на заразните болести" на РЗИ. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития