Новини - България

Кампания напомня за рисковите фактори на белодробния карцином
Прочетена: 983 пъти

В Световния ден за борба с белодробния карцином – 1 август, АстраЗенека България стартира кампания под надслов „Белодробният карцином не чака, не чакай и ти! Прегледай се!“. Тя се организира в партньорство с Българското онкологично научно дружество, Българското научно дружество по имуноонкология, Българската асоциация по медицинска онкология и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания

 

Целта на инициативата е да насочи общественото внимание към рака на белия дроб, да даде отговор на най-често задаваните въпроси, да привлече вниманието на обществото към рисковите фактори и симптоми на заболяването, да провокира хората към активност по отношение на тяхното собствено здраве.

 

Началото на кампанията се поставя днес, 1 август, с онлайн кампания за рисковите фактори за развитие на заболяването и ще се разгърне през месец ноември – Месеца за борба с рака на белия дроб. Информация за белодробния карцином е достъпна на  сайта за пациенти на АстраЗенека България -  www.azcare.bg.

 

Ракът на белите дробове е водеща причина за смърт от онкологични заболявания в България. Всяка година у нас се диагностицират 4300 нови случая, а болестта отнема живота на повече от 3600 души. В България белодробният карцином е най-честата причина за смърт от онкологични заболявания при мъжете и третата най-честа причина при жените.

 

Статистиката показва, че 5-годишната преживяемост при белодробен карцином у нас е приблизително 2 пъти по-ниска от тази в Европа - 6,5% спрямо 12,6%. Близо 70% от новодиагностицираните случаи в България са в напреднал стадий, като това се дължи основно на късното диагностициране на заболяването и води до по-лоша преживяемост.

 

Най-честата причина за рак на белите дробове е тютюнопушенето. То увеличава риска от развитие на болестта приблизително 30 пъти. Други рискови фактори са напредналата възраст, фамилната обремененост, замърсяването на въздуха, пасивното тютюнопушене, излагането в работна среда на азбест, радиация, арсен, никел, газ радон и др. Комбинирането на различните фактори допълнително увеличава риска от поява на болестта. Белодробни заболявания като туберкулоза, ХОББ и белодробна фиброза също повишават този риск.

 

Симптомите на рак на белия дроб включват продължителна кашлица, понякога с отделяне на секрети с кръв, затруднено дишане, гръдна болка, промяна на гласа и дрезгавост и прогресираща загуба на тегло. Част от тези симптоми лесно биха могли да се асоциират с други белодробни болести и да забавят поставянето на диагнозата. Около 25% от пациентите с белодробен карцином нямат симптоми, което също затруднява откриването на коварното заболяване.

 

Ракът на белите дробове се диагностицира чрез извършване на образни изследвания (рентгенова снимка, компютърна томография, PET скенер и др.), но диагнозата се потвърждава след патологично изследване на тъканен материал чрез иглена биопсия, бронхоскопия или торакоцентеза. В допълнение към патологичното изследване, съвременните методи на диагностика изискват изследване и на т.нар. предиктивни биомаркери, които дават възможност за избор на персонализирана терапия. Така лечението се планира въз основа нуждите на конкретния пациент.

 

Тревожното нарастване на заболеваемостта от белодробен карцином в световен мащаб е причина за създаване на Алианс за борба с рака на белия дроб (LungAmbition Alliance), част от който е и фармацевтичната компания AstraZeneca. Неговата амбиция е да се елиминира ракът на белия дроб като причина за смърт. Трите основни приоритета на алианса са популяризиране на скрининга и ранната диагностика, реализация на иновативни терапевтични подходи, подобряване качеството на грижите за пациентите с рак на белия дроб. В продължение на глобалната ни кампания – “Ново нормално, същият рак“, която стартирахме през 2020 г., в партньорство с глобални пациентски организации, представляващи стотици пациентски групи и милиони пациенти от целия свят, АстраЗенека, в тясна колаборация с медицинската общност и пациентски организации, разгръща нова кампания в България под надслов – „Белодробният карцином не чака, не чакай и ти! Прегледай се!“.

 

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития