Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Кампания „Дни на донорството“ дарява надежда за дете на над 100 двойки с репродуктивни проблеми
Прочетена: 118 пъти
Снимка: Pixabay.com

За осма поредна година фондация „Майки за донорство“ и болница „Надежда“ организират благотворителната кампания „Дни на донорството“, съобщават от лечебното заведение. Тя ще се проведе на 4, 5 и 6 декември и отново ще донесе много надежда на семействата, които се борят за свое дете.

 

Целта на инициативата е да даде гласност по темата за донорството на яйцеклетки и сперматозоиди в България и да подпомогне максимално голям брой двойки с репродуктивни проблеми.

 

Като част от „Дни на донорството“ са безплатни първични прегледи за двойки с репродуктивни проблеми, томбола с големи подаръци за медицински процедури и Коледен базар, средствата от който се насочват към нуждаещи се от финансиране за инвитро процедура с донорска яйцеклетка.

 

От 2014 г. до днес, фондация „Майки за донорство“ са работили с над 4 000 донора на яйцеклетки и сперматозоиди. Общо родените бебета с донорска яйцеклетка за този период, с подкрепата на фондацията, са над 2000, което приблизително разнесено по дни означава по едно бебе всеки ден за последните 6 години.

 

Базарите на фондацията са осигурили финансиране за 90 двойки от 2015 г. насам, което се равнява на набрани 450 000 лв.. От тях са се родили 81 бебета, 3 са на път и предстоят 6 трансфера на ембриони.
Безплатните първични консултации със специалисти по репродуктивна медицина в МБАЛ „Надежда“ се провеждат от 3 години. Резултати от 160 прегледа са 99 родени бебета. 

 

От подарените 19 инвитро процедури от 2014 г. до сега са родени 20 бебета и още 1 е на път.


В „Дни на донорството“ 2020 безплатните прегледи ще бъдат над 100 и ще се извършват от специалистите по асистирана репродукция на МБАЛ „Надежда“: д-р Георги Стаменов, д-р Събина Персенска, д-р Димитър Цветков, д-р Теодора Тихомирова и д-р Стела Чапанова. Те ще консултират на 5 декември двойки с мечта за рожба, които не са пациенти на болница „Надежда“, без значение от причината за липса на забременяване и без доказана нужда от донорска яйцеклетка.

 

Екипът на фондация „Майки за донорство“ записа за рекордно кратко време всички желаещи и затова тази година реализираха истинска Коледна изненада, като отвориха допълнително записване до 4.12.2020 г. за още желаещи за първични консултации при специалистите в „Надежда“.

 

Томболата с подаръци е за съществуващи пациенти на болница „Надежда“, които ще могат да заявят участие за спечелване на един подарък от: 3 ин витро процедури с донорска яйцеклетка, 2 пакета „Раждане“ и 2 заснемания на раждане от видеоекипа на N-media. Имената на спечелилите ще бъдат изтеглени чрез томбола на живо от 17:00 часа на 6.12.2020 г.. Заявката за участие става лично и на място в лечебното заведение.

 

Коледният благотворителен базар ще се проведе и през трите дни на инициативата. На входа на болница „Надежда“ ще бъде организиран щанд със стотици ръчно правени продукти, козметики, икони, картини и други красиви предмети, дарени от доброжелатели, за да бъдат продадени и средствата да се насочат към двойки, които търсят финансиране за инвитро процедура с донорска яйцеклетка и публично са се представили и включили в листа във фондация „Майки за донорство“.

 

Тази година фондация „Майки за донорство“ стартира и първия виртуален кабинет по асистирана репродукция в България. По този начин се дава шанс на стотици двойки от страната да направят първична консултация и да начертаят план за действие, със специалист от болница „Надежда“, без да пътуват, от уюта на своя дом. „Защото ценим разстоянието и мечтата за рожба. Защото сме адекватни на времето, в което живеем. Защото можем да помогнем!“, казват от фондация „Майки за донорство“. Първите консултации се провеждат от месец насам и десетки двойки поеха по пътя към чаканото дете.

Коментари

декември 2021

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития