Коментари -

Какво се случва в "Майчин дом"? Ще има нов конкурс за шеф
Прочетена: 2730 пъти
Според интернет сайта на "Майчин дом" болницата си има действащо ръководство без никой да е печелил обявения на 27.05.2016 г. конкурс за нов директор. И въпреки заявката на проф. Виктор Златков, че ще продължи да изпълнява ангажиментите си.

Още поне месец университетската АГ болница "Майчин дом" би трябвало да бъде с временно ръководство, след като провелият се тази сряда (29 юни) конкурс за нов директор не излъчи победител. По непотвърдена информация в медиите обаче лечебното заведение си има шеф от почти месец, но заповедта за назначаването му не е публикувана на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

 

Конкурсът за нов директор на "Майчин дом" беше обявен със заповед на здравния министър д-р Петър Москов на 27 май - месец след като управителят проф. Виктор Златков писмено е уведомил ведомството, че след почти 7 години на ръководния пост (в периода 2009 - 2016 г.), няма да се бори за трети мандат. В писмото си проф. Златков уверява също, че ще продължи да изпълнява ангажиментите си до приключването на обявения конкурс. И двата документа бяха любезно предоставени на медиите, заедно с информацията, че новият директор ще бъде избран след събеседване на 29 юни.

 

Два дни след заветната дата обаче обстоятелствата изглеждат повече от странни.

 

Кандидатите за наследник на проф. Златков са били двама, но никой от тях не се е класирал, съобщиха за RedMedia от здравното ведомство. Основното изискване към тях беше да представят визията си за дейността и развитието на лечебното заведение за период от три години и да получат най-висока оценка от журито, за да поемат ръководството на болницата. Никой обаче не е получил над 4,50, затова здравният министър ще трябва да подпише нова заповед за насрочване на друг конкурс. Дали същите кандидати ще могат да се явят отново с подобрени концепции обаче, не стана ясно.

 

От Министерството на здравеопазването отказаха да издадат имената на конкурентите за шеф на "Майчин дом", но по непотвърдена информация това са акушер-гинекологът д-р Любомир Дамянов и шумно отстраненият през 2008 г. бивш директор на болница "Шейново" д-р Димитър Драгиев. Преди това д-р Драгиев управляваше за кратко и ликвидирания "Столичен медицински холдинг", бил е и член на ръководството на СДС - София.

 

Любопитан факт е, че според интернет страницата на "Майчин дом" д-р Драгиев вече е в съвета на директорите и изпълнителен директор на болницата. А уточнението "временен" не фигурира в описанието на длъжността му. Този факт се потвърждава и от публикации в онлайн медии, според които в началото на юни здравният министър д-р Петър Москов е назначил д-р Драгиев за шеф на "Майчин дом". На интернет страницата на министерството (в секция "Заповеди, правиници и инструкции") обаче заповед за възлагане на поста липсва. Не е публикувана и заповедта за назначаване на конкурса, която беше разпратена до медиите. 

 

В тази ситуация не е ясно дали д-р Драгиев може да остане на поста при положение, че не е издържал изпита за него. Интересно е също дали конкурсът не е бил предварително уговорен, ако назначението действително е факт и е извършено преди официалното приключване на състезанието за нов директор.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития