Любопитно -

Кафето удължава живота, показват 2 изследвания в ЕС и САЩ сред над 700 хил. души
Прочетена: 920 пъти

Две незаивисми проучвания доказват ползата от пиенето на кафе. Едното изследване е проведено в страни-членки на Европейския съюз, а другото – в САЩ, съобщават световните медии.

 

Резултатите са публикувани в медицинското списание "Annals of Internal Medicine", където учените отбелязват, че тъй като проучванията се базират само на наблюдение, те не могат да покажат каква е причинно-следствената връзка.

 

Проведеното в Европа проучване обхваща 520 хил. мъже и жени над 35 г. от 10 държави, наблюдавани по програма за изучаване на рака и храненето в продължение на 16 години. Данните сочат, че пиещите около 3 кафета дневно, включително безкофеиново, имат шанс за по-дълъг живот в сравнение с непиещите.

Установихме, че по-голямата консумация на кафе е свързана с по-нисък риск от смърт вследствие на болест на кръвоносната и храносмилателната системи, коментира Марк Гюнтер от Международната агенция за изследвания на рака, който е сред основните автори на доклада.

Този ефект най-ярко се проявява при хората, пиещи поне по три чаши кафе на ден - рискът от преждевременна смърт при тях намалявал със 7-12%, а вероятността от смърт от болести на сърцето и стомаха пада с 22% и 59%. Обяснението - кафето променя работата на черния дроб и имунната система, правейки ги по-активни и здрави. Друго обяснение за положителния ефект от кафето са антиоксидантите в него и важната им роля в превенцията на онкологичните заболявания. От друга страна, британските биолози не изключват варианта кафето просто повече да се харесва на хора със здрав организъм.

 

Американското проучване включва 185 хил. души от всякакъв произход на възраст 45-75 г., които също са били наблюдавани в продължение на 16 години. И според него пиенето на кафе намалява риска от смърт в резултат на сърдечносъдови болести, заболявания на дихателната система, на бъбреците, рак и диабет.

 

Хората, които пият по чаша кафе на ден, са имали 12% по-добър шанс да останат живи по време на изследването, отколкото непиещите кафе. При 3 чаши кафе процентът нараства до 18, независимо дали кафето съдържа кофеин.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития