Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Извънредното положение затруднява пациентите в придържането към назначената им терапия
Прочетена: 131 пъти
Снимка: Pixabay.com

82 сигнала са подадени от 13 март до 27 април 2020 от пациенти на онлайн платформата за сигнали за липси и недостиг на лекарства. С тях общият брой нараства до 922 от началото на функционирането на системата, съобщават от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) във връзка с междинно отчитане на резултатите от пациентски сигнали.

 

Водеща причина са неразрешените у нас и дерегистрираните продукти, заради които са подадени 81% от сигналите на интернет страницата на БАРПТЛ и горещата телефонна линия. Немалка част от тях (32%) са за коментирани в публичното пространство препарати в процес на клинични проучвания при лечение на коронавирусна болест. Останалите обаче са терапии при хронични заболявания. Тези лекарства до момента са били купувани от съседни държави от самите пациенти, тъй като лекарствата или не са регистрирани у нас, или са били, но са изтеглени и заличени от българския пазар. 27 са сигналите за лекарства са за лупус и ревматоиден артрит. С по-малък брой сигнали са неразрешени за употреба в България и съответно по-голямата част дерегистрирани продукти за епилепсия, хормонозаместващи лекарства и др.

 

12% от пациентите пишат в платформата за лекарство за рак на гърдата с временно преустановен внос от февруари тази година. Те са напълно обслужени, тъй като от 18 февруари има непрекъснат паралелен внос на същия продукт от Европа. Това е още едно доказателство, че зелените коридори, неналагането на забрани върху износа и солидарността между държавите в Европейския съюз, свързани с цялата верига на лекарствоснабдяване, гарантират достъпа до лекарства и са ефектина превенция на недостига им, подчертават от БАРПТЛ.

 

Реакцията на крайните потребители в периода на извънредно положение се различава от досегашните резултати, тъй като показва затруднения от придържане към терапия с дерегистрирани и неразрешени продукти. Този резултат потвърждава предложението на БАРПТЛ за промени в  Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и на Наредба 10 от 17.11.2011 г. за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти, както и за условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от списъка по чл. 266а, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

 

Наредба 10 е приложима само за пациентите, приети в болница. Решението според БАРПТЛ е в приемането на текстове в ЗЛПХМ, които позволяват вноса на лекарствени продукти, регистрирани в Европейския съюз и разширяване на режима на Наредба 10 с внос на нерегистрирани, но предписвани от лекарите у нас лекарства за амбулаторно лечение. Възможностите за лечение с нерегистрирани и изтеглени от пазара продукти, ще улесни достъпа до терапия за много пациенти с предписано домашно лечение след изписване от лечебно заведение и под наблюдението на лекуващите си специалисти.  

 

От БАРПТЛ призовават за промени за внос на лекарства с регистрация в ЕС, насърчаване на бързите вътреобщностни доставки, ускорени срокове и по-ефективни процедури за паралелен внос. Конкретни текстове са внасяни в Министерството на здравеопазването и Народното събрание и приемането им ще бъдат от полза за системата на здравеопазване и обществото.

 

Платформата за пациентски сигнали е с онлайн адрес www.parallel-trade-development.org и се поддържа от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства в партньорство с Федерация Български пациентски форум. Горещата линия функционира 24 часа в денонощието вече 20 месеца с основна цел - улесняване на достъпа на пациентите до терапия. Тя представлява интернет базирана форма за сигнали, която за улеснение и бързина изисква попълване само на населено място, телефон за обратна връзка и търсено лекарство и е в съответствие с Регламента за защита на личните данни.

Коментари

август 2021

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития